In gesprek met onze adviseur public affairs #4

Nieuws

Regelmatig gaat Siri met ons in gesprek over de ontwikkelingen in Den Haag. Ze vertelt je wat belangrijk is voor duurzame ondernemers in ons netwerk. Met de val van het kabinet is ons land in ieder geval tot en met november - en waarschijnlijk lang daarna - overgeleverd aan demissionaire ministers en verkiezingscampagnes. Hoog tijd voor een update uit Den Haag, want hoe gaan we nu verder? Onze adviseur public affairs praat jullie bij.

"Officieel begon het zomerreces in de politiek op 7 juli 2023. Maar in plaats van op vakantie te gaan, is de Tweede Kamer in debat over de val van het kabinet. Praktisch gezien betekent dit dat het kabinet ‘demissionair’ wordt. Dit houdt in dat alleen nog lopende zaken worden afgehandeld. Kwesties die nog niet politiek afgetikt zijn, worden bevroren. Op 12 september stemt de Tweede Kamer over een grote lijst aan onderwerpen, om deze al dan niet ‘controversieel’ te verklaren. Met controversiële onderwerpen mag het kabinet dan niet verder."

Welke belangrijke dossiers voor de duurzame economie komen nu waarschijnlijk tot stilstand?

"Er wordt al gesuggereerd dat onder andere de oorlog in Oekraïne, de toeslagenaffaire en de afhandeling van de schade in Groningen zullen doorlopen. Maar voor veel andere belangrijke dossiers is dit nog onzeker. Zo lijkt het onwaarschijnlijk dat het kabinet nog grote keuzes of stappen maakt om de stikstofcrisis op te lossen en concreet beleid maakt voor de toekomst van de landbouw. Een domper voor zowel de natuur, de woningbouw en energietransitie, als voor de boeren die hierdoor nog steeds geen perspectief krijgen op de toekomst."

Klinkt zorgelijk, wat gaat wel goed?

"Het Klimaatfonds van Rob Jetten werd vlak voor de val van het kabinet nog goedgekeurd door de Tweede Kamer. Hiermee zijn de 120 maatregelen te financieren die eerder in het Klimaatpakket zijn voorgesteld. Dit moet echter nog wel door de Eerste Kamer.

Daarnaast zijn er veel wetten al goedgekeurd of in onderhandeling op Europees niveau. Denk aan de CSRD voor transparantie over duurzaamheid, de Green Deal voor de klimaat- en energietransitie, en de Ecodesign-richtlijn voor de circulaire economie. Aan deze wetten zal ook Nederland moeten voldoen, demissionair kabinet of niet."

Wat kunnen we de komende tijd verwachten?

"Op 19 september tijdens Prinsjesdag presenteert het demissionaire kabinet de begroting voor 2024 alsnog . Dat wordt dan wel een ‘beleidsarme’ begroting, zonder grote keuzes of verschuivingen in het budget van departementen.

Ergens half of eind november zijn de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Daarna nog een coalitie vormen  en bewindslieden aanstellen. Dat betekent dat komende tijd de politiek zich zal richten op campagnevoeren. Omdat de val van het kabinet vrij onverwachts komt, zijn er nog geen lijsten met kandidaat-Kamerleden, noch verkiezingsprogramma’s of campagnestrategieën."

Wat doet MVO Nederland?

"Wij blijven ons inzetten om duurzaam ondernemen de standaard te maken in beleid. Omdat we moeten versnellen om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in 2030 te halen, vinden we dat wachten op nieuwe verkiezingen en ellenlange formaties niet past. We blijven ons daarom inspannen om op de belangrijke dossiers zoveel mogelijk beleid door te zetten. En gaan door met de actie die we nu al kunnen ondernemen in de praktijk. Zoals we al zeiden in onze reactie: het kabinet stopt, maar duurzaam ondernemen gaat door."

Wat kun je als ondernemer nu doen?

"Wachten tot er weer eens beleid wordt gemaakt voor een duurzame economie? Dat past niet bij de ondernemersgeest van het duurzame bedrijfsleven en dat snappen we maar al te goed. Wij roepen dus op: ga door, blijf actie ondernemen en kansen zien in deze complexe situatie. Het bedrijfsleven heeft het innovatievermogen om de uitdagingen aan te gaan."

Contact

Neem contact op met Siri de Vrijer voor meer over onze public affairs-activiteiten.

Mail Siri

Siri de Vrijer

Adviseur Public Affairs

Misschien vind je dit ook interessant

Groene Netten-coalitie MVO Nederland lanceert kansenkaart biodiversiteit

19 april 2022

De kansenkaart biedt organisaties inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen om biodiversiteit te bevorderen.

Lees meer

Dit is hoe a.s.r. medemenselijk onderneemt: een gesprek met Frank Holierhoek, Annette Pannekoek en Loes Julicher

22 februari 2024

Als toonaangevende verzekeringsmaatschappij zet a.s.r. sterk in op maatschappelijke impact. Frank Holierhroek, verkoopmanager bij a.s.r. Vitality, nam deel aan de community of practice medemenselijk ondernemen. Wat leerde hij? En hoe ervaren collega's Annette Pannekoek en Loes Julicher a.s.r. als een medemenselijke werkplek?

Lees meer

Nieuwe Economie Index (NEx) 17,5%: verduurzaming economie loopt tegen beleidsgrenzen aan

23 januari 2024

17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.