Laatst geüpdatet: maandag 10 juli 2023
Regelmatig gaat Siri met ons in gesprek over de ontwikkelingen in Den Haag. Ze vertelt je wat belangrijk is voor duurzame ondernemers in ons netwerk. Met de val van het kabinet is ons land in ieder geval tot en met november - en waarschijnlijk lang daarna - overgeleverd aan demissionaire ministers en verkiezingscampagnes. Hoog tijd voor een update uit Den Haag, want hoe gaan we nu verder? Onze adviseur public affairs praat jullie bij.
"Officieel begon het zomerreces in de politiek op 7 juli 2023. Maar in plaats van op vakantie te gaan, is de Tweede Kamer in debat over de val van het kabinet. Praktisch gezien betekent dit dat het kabinet ‘demissionair’ wordt. Dit houdt in dat alleen nog lopende zaken worden afgehandeld. Kwesties die nog niet politiek afgetikt zijn, worden bevroren. Op 12 september stemt de Tweede Kamer over een grote lijst aan onderwerpen, om deze al dan niet ‘controversieel’ te verklaren. Met controversiële onderwerpen mag het kabinet dan niet verder."
"Er wordt al gesuggereerd dat onder andere de oorlog in Oekraïne, de toeslagenaffaire en de afhandeling van de schade in Groningen zullen doorlopen. Maar voor veel andere belangrijke dossiers is dit nog onzeker. Zo lijkt het onwaarschijnlijk dat het kabinet nog grote keuzes of stappen maakt om de stikstofcrisis op te lossen en concreet beleid maakt voor de toekomst van de landbouw. Een domper voor zowel de natuur, de woningbouw en energietransitie, als voor de boeren die hierdoor nog steeds geen perspectief krijgen op de toekomst."
"Het Klimaatfonds van Rob Jetten werd vlak voor de val van het kabinet nog goedgekeurd door de Tweede Kamer. Hiermee zijn de 120 maatregelen te financieren die eerder in het Klimaatpakket zijn voorgesteld. Dit moet echter nog wel door de Eerste Kamer.
Daarnaast zijn er veel wetten al goedgekeurd of in onderhandeling op Europees niveau. Denk aan de CSRD voor transparantie over duurzaamheid, de Green Deal voor de klimaat- en energietransitie, en de Ecodesign-richtlijn voor de circulaire economie. Aan deze wetten zal ook Nederland moeten voldoen, demissionair kabinet of niet."
"Op 19 september tijdens Prinsjesdag presenteert het demissionaire kabinet de begroting voor 2024 alsnog . Dat wordt dan wel een ‘beleidsarme’ begroting, zonder grote keuzes of verschuivingen in het budget van departementen.
Ergens half of eind november zijn de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Daarna nog een coalitie vormen en bewindslieden aanstellen. Dat betekent dat komende tijd de politiek zich zal richten op campagnevoeren. Omdat de val van het kabinet vrij onverwachts komt, zijn er nog geen lijsten met kandidaat-Kamerleden, noch verkiezingsprogramma’s of campagnestrategieën."
"Wij blijven ons inzetten om duurzaam ondernemen de standaard te maken in beleid. Omdat we moeten versnellen om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in 2030 te halen, vinden we dat wachten op nieuwe verkiezingen en ellenlange formaties niet past. We blijven ons daarom inspannen om op de belangrijke dossiers zoveel mogelijk beleid door te zetten. En gaan door met de actie die we nu al kunnen ondernemen in de praktijk. Zoals we al zeiden in onze reactie: het kabinet stopt, maar duurzaam ondernemen gaat door."
"Wachten tot er weer eens beleid wordt gemaakt voor een duurzame economie? Dat past niet bij de ondernemersgeest van het duurzame bedrijfsleven en dat snappen we maar al te goed. Wij roepen dus op: ga door, blijf actie ondernemen en kansen zien in deze complexe situatie. Het bedrijfsleven heeft het innovatievermogen om de uitdagingen aan te gaan."
Neem contact op met Siri de Vrijer voor meer over onze public affairs-activiteiten.
MVO Nederland analyseert Rijksbegroting 2025: geen groene groei maar grijze stilstand
Niets in de Rijksbegroting 2025 wijst erop dat het kabinet inzet op innovatie van bedrijven die maatschappelijke problemen oplossen.
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.