Eerste hulp bij Due Diligence: wat is het en wat moet je ermee?

Of je nu een multinationaal bedrijf runt of een mkb'er bent, het is je vast niet ontgaan dat er de laatste tijd veel te doen is geweest over het voorstel voor de Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen. Nu dit wetsvoorstel in behandeling is bij de Tweede Kamer, is het een goed moment om eens stil te staan bij de betekenis van IMVO en due diligence voor jouw bedrijf.

In een notendop betekent due diligence, of gepaste zorgvuldigheid, dat je als bedrijf zorgt dat er in jouw gehele handelsketen zo min mogelijk negatieve effecten optreden voor werknemers, lokale gemeenschappen en het milieu. Dit betekent dat je ketenrisico’s in kaart brengt en maatregelen neemt om deze risico’s te beperken. De IMVO-wet zou het toepassen van due diligence verplicht gaan stellen voor alle grote multinationale ondernemingen. Daarnaast treedt vanaf 2024 de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking, die het opstellen van een duurzaamheidsrapport voor steeds meer bedrijven verplicht gaat stellen. Daarin moet ook gerapporteerd worden over governance, waaronder verantwoordelijkheid in de keten.

MVO Risico Checker

Kortom, de due diligence-verplichting zit eraan te komen en daar kun je als bedrijf maar beter op voorbereid zijn. Om je daarbij te helpen, heeft MVO Nederland een gratis tool ontwikkeld om jouw ketenrisico’s in kaart te brengen: de MVO Risico Checker. Het idee is simpel: je vult een product of dienst in met daarbij het land van herkomst en vervolgens krijg je een overzicht met alle risico’s en adviezen waar je mee aan de slag kunt. Zo helpen wij jou op weg met je ketenverantwoordelijkheid.

Aan de slag met due diligence

Om te voldoen aan de due diligence-wetgeving zet je een aantal stappen. Het doel: je interne beleid, procedures en activiteiten zo aanpassen dat je zaken gaat doen met respect voor mens en milieu. Wij ontwikkelden, speciaal voor bedrijven die hiermee worstelen, een praktisch en concreet stappenplan dat je aan de hand meeneemt door due diligence.

Misschien vind je dit ook interessant

Groene Netten-coalitie MVO Nederland lanceert kansenkaart biodiversiteit

19 april 2022

De kansenkaart biedt organisaties inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen om biodiversiteit te bevorderen.

Lees meer

Dit is hoe a.s.r. medemenselijk onderneemt: een gesprek met Frank Holierhoek, Annette Pannekoek en Loes Julicher

21 februari 2024

Als toonaangevende verzekeringsmaatschappij zet a.s.r. sterk in op maatschappelijke impact. Frank Holierhroek, verkoopmanager bij a.s.r. Vitality, nam deel aan de community of practice medemenselijk ondernemen. Wat leerde hij? En hoe ervaren collega's Annette Pannekoek en Loes Julicher a.s.r. als een medemenselijke werkplek?

Lees meer

Nieuwe Economie Index (NEx) 17,5%: verduurzaming economie loopt tegen beleidsgrenzen aan

23 januari 2024

17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.