Dit was Dag voor Doendenkers 2023

Opinie

Dag voor Doendenkers 2023 zit erop. Het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar vond vrijdag 9 juni voor het eerst plaats in het Beatrix Theater, Utrecht. Circa 700 bezoekers zochten hier naar hun balans tussen het goede doen en geld verdienen. Tussen hakken in het zand en gas erop. Tussen doen en denken. Na een entree via de backstage-ingang en een applaus op het hoofdpodium – want ja, onze partners mogen ook best een zélf in de spotlight, toch? – trapte presentator Lucas de Man de dag af met een bezielende en humoristische opening waarin het nu eens de bezoekers centraal staan. Waar krijgen zij energie van? Wat houdt ze tegen? En wat gaan ze daaraan doen? Het leverde een hilarische opening op die energie gaf voor de rest van deze dag vol denken, maar vooral vol doen.

Doen of denken in een dome

De aanwezige Doendenkers leerden bijvoorbeeld hoe we Nederland weer gezond kunnen eten, over de CSRD-wet voor het mkb, over medemenselijkheid of van het duurzame verhaal van NS, de Jaarbeurs of Verstegen. Maar als je zin had om even te lachen over de woorden die we in deze sector gebruiken, kon dat ook.

Ons aller-favoriete columniste Japke-d. Bouma onthulde namelijk de tien grootste jeukwoorden. Herkenbaar? In ronde twee draaiden bezoekers nóg een keertje mee, bijvoorbeeld door te speeddaten over biobased materiaal, door meer te leren over afval in de Renewi-escaperoom óf in een workshop transitietaal. Anderen pitchten hun duurzame business-ideeën bij een panel van zes bureaus of deden hun voorstellen voor beter klimaatbeleid in Den Haag. Het pleidooi dat advocate Bénédicte Ficq deed voor de toekomst kwam bij veel ondernemers hard aan. Tijd voor actie!

De dag sloot af met een unieke theatrale talk over de toekomst van werk door actrice Isil Vos. Was het nou echt of toch niet…? De borrel – met in het midden de geweldige koffie uit ons Futureproof Coffee Collective – zorgde er uiteraard voor dat nieuwe connecties werden gelegd en dat het niet alleen bij denken over duurzaamheid bleef, maar juist ook naar doen ging. Precies de doelstelling van deze dag.

De 10 beste foto’s van Dag voor Doendenkers

Er zijn meer dan 200 foto’s gemaakt. Bekijk hieronder de 10 beste (Credits: Marco de Swart). Onderaan vind je de link naar álle foto’s. Delen met je netwerk mag, mits je de fotograaf noemt en tagt.

En nu...

Dag voor DoenDenkers 2023 zit erop. Uiteraard komt er ook een editie in 2024, en wel op vrijdag 9 juni. Wil je erbij zijn? Word dan partner van MVO Nederland via de knop hiernaast.

Misschien vind je dit ook interessant

Groene Netten-coalitie MVO Nederland lanceert kansenkaart biodiversiteit

19 april 2022

De kansenkaart biedt organisaties inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen om biodiversiteit te bevorderen.

Lees meer

Dit is hoe a.s.r. medemenselijk onderneemt: een gesprek met Frank Holierhoek, Annette Pannekoek en Loes Julicher

22 februari 2024

Als toonaangevende verzekeringsmaatschappij zet a.s.r. sterk in op maatschappelijke impact. Frank Holierhroek, verkoopmanager bij a.s.r. Vitality, nam deel aan de community of practice medemenselijk ondernemen. Wat leerde hij? En hoe ervaren collega's Annette Pannekoek en Loes Julicher a.s.r. als een medemenselijke werkplek?

Lees meer

Nieuwe Economie Index (NEx) 17,5%: verduurzaming economie loopt tegen beleidsgrenzen aan

23 januari 2024

17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.