Dit event is geweest

Voor Partners

De Nieuwe Economie Index is het cijfer dat we jaarlijks toekennen aan de duurzaamheid van onze economie. Afgelopen jaar stond ‘ie op 16,5 procent. Waar staan we in 2024? Op 23 januari 2024 weten we meer.

Dan lanceren we de nieuwe editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), ons jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse economie. Samen met onderzoeksbureau SEO onderzoeken we de staat van onze 7 thema’s, die samen de NEx vormen: biodiversiteit, nieuwe rijkdom, groene energie, circulaire economie, inclusief ondernemen en echte prijzen. 

Om te komen tot een duurzame economie moet in het jaar 2025 minimaal twintig procent van de economie omgaan in die nieuwe economie. Dat punt vormt een kantelpunt: na die tijd verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg terug. Waarom in 2025? Veel officiële doelen hebben de blik gericht op 2030: de Sustainable Development Goals, het Grondstoffenakkoord en het Klimaatakkoord. Deze doelen zijn alleen haalbaar als we ruim voor die tijd een kantelpunt bereiken.

Waarom is de NEx belangrijk?

  • Het legt aandachtspunten bloot: vorig jaar werd duidelijk dat we op het gebied van Nieuwe Rijkdom, met een lage score van 4,9 procent, nog meer actie moeten ondernemen;

  • Het geeft inzicht: de resultaten van de vier edities (’20, ’21, ’22 en ‘23) laten zien dat een steeds groter aandeel
    van het Nederlandse bedrijfsleven onderneemt in de nieuwe economie;

  • Het maakt meetbaar: om de doelen van de Sustainable Development Goals, het Grondstoffenakkoord en het Klimaatakkoord gericht op 2030 te behalen, moeten we ruim voor die tijd weten dat we goed op weg zijn.

Meer over de NEx

Weten hoe de NEx tot stand komt en wat we concreet moeten doen per thema om de NEx-score omhoog te krijgen? Op de NEx-pagina vind je alle informatie.

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners

Community of Practice: aan de slag met CSRD II

In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan.
donderdag 5 oktober 2023 - donderdag 11 april 2024
14:00u - 17:00u
Wisselende locaties

Community of Practice: aan de slag met CSRD I

In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan.
dinsdag 5 maart 2024 - dinsdag 21 mei 2024
Wisselende locaties

Dit event is geweest

Community of Practice: medemenselijk ondernemen

Medemenselijk ondernemen gaat gepaard met innovatiekracht, betrokken medewerkers, tevreden klanten, duurzame leveranciersrelaties, aantrekkingskracht als werkgever en financiële gezonde groei.
donderdag 14 september 2023 - vrijdag 9 februari 2024
Bekijk alle Events

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.