Dit event is geweest

Voor Partners

De Nieuwe Economie Index is het cijfer dat we jaarlijks toekennen aan de duurzaamheid van onze economie. Afgelopen jaar stond ‘ie op 16,5 procent. Waar staan we in 2024? Op 23 januari 2024 weten we meer.

Dan lanceren we de nieuwe editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), ons jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van de Nederlandse economie. Samen met onderzoeksbureau SEO onderzoeken we de staat van onze 7 thema’s, die samen de NEx vormen: biodiversiteit, nieuwe rijkdom, groene energie, circulaire economie, inclusief ondernemen en echte prijzen. 

Om te komen tot een duurzame economie moet in het jaar 2025 minimaal twintig procent van de economie omgaan in die nieuwe economie. Dat punt vormt een kantelpunt: na die tijd verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg terug. Waarom in 2025? Veel officiële doelen hebben de blik gericht op 2030: de Sustainable Development Goals, het Grondstoffenakkoord en het Klimaatakkoord. Deze doelen zijn alleen haalbaar als we ruim voor die tijd een kantelpunt bereiken.

Waarom is de NEx belangrijk?

  • Het legt aandachtspunten bloot: vorig jaar werd duidelijk dat we op het gebied van Nieuwe Rijkdom, met een lage score van 4,9 procent, nog meer actie moeten ondernemen;

  • Het geeft inzicht: de resultaten van de vier edities (’20, ’21, ’22 en ‘23) laten zien dat een steeds groter aandeel
    van het Nederlandse bedrijfsleven onderneemt in de nieuwe economie;

  • Het maakt meetbaar: om de doelen van de Sustainable Development Goals, het Grondstoffenakkoord en het Klimaatakkoord gericht op 2030 te behalen, moeten we ruim voor die tijd weten dat we goed op weg zijn.

Meer over de NEx

Weten hoe de NEx tot stand komt en wat we concreet moeten doen per thema om de NEx-score omhoog te krijgen? Op de NEx-pagina vind je alle informatie.

Misschien vind je dit ook interessant

Toekomstbestendige chemie: de potentie van hergebruik en natuurinclusiviteit

Ontmoet en spreek andere chemiebedrijven tijdens deze netwerkbijeenkomst
donderdag 27 juni 2024
13:00u - 17:00u
Midden Nederland

Voor Partners

GBN Connect: live meet-up

Elkaar ontmoeten, nieuwe samenwerkingen aangaan en inspiratie opdoen – enkele mogelijke gevolgen van het bijwonen van de GBN Connect, dit keer live.
woensdag 18 september 2024
14:00u - 18:30u

Impact café: toekomstgesprekken met familiebedrijven

Hoe behouden – en versterken – familiebedrijven hun positie in de duurzame economie? Tijdens dit evenement gaan familiebedrijven met elkaar in gesprek.
donderdag 12 september 2024
13:00u
Utrecht
Bekijk alle Events

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.