Community of Practice: aan de slag met due diligence en ketenverantwoordelijkheid

 • Datum: woensdag 27 november 2024 t/m donderdag 20 maart 2025
 • Locatie: Wisselende locaties

In april 2024 stemde de Europese Unie voor de zogeheten Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), of ‘de anti-wegkijkwet’ zoals Europarlementariër en initiatiefnemer Lara Wolters het noemt. De wet, ook wel bekend als de ketenzorgplichtwet of IMVO-wetgeving, stelt grote bedrijven verantwoordelijk voor vervuiling en uitbuiting in hun (internationale) productieketen. Hoe ga je als bedrijf om met deze verantwoordelijkheid in combinatie met je bedrijfsvoering en hoe zorg je er als bedrijf voor dat je mogelijke risico’s van je bedrijfsactiviteiten op tijd herkent én aanpakt? MVO Nederland organiseert de Community of Practice: aan de slag met due diligence en ketenverantwoordelijkheid, waarin je leert om oog te houden voor mens en milieu in te bedden in je organisatie.

In deze Community of Practice kom je vijf keer met dezelfde groep bij elkaar om te werken aan ketenverantwoordelijkheid binnen je organisatie. Uniek is dat je dit samen met bedrijven doet met een vergelijkbare doelstelling, waardoor je samen optrekt en leert van elkaar. Dit doe je onder andere door te bespreken waar je tegenaan loopt en met elkaar praktijkervaringen uit te wisselen.  

Aan het eind van deze Community of Practice: 

 • Weet je precies wat due diligence inhoudt; 

 • Heb je een goede basis om (IMVO) beleid op te stellen en/of deze aan te scherpen; 

 • Weet je hoe je je keten inzichtelijk kunt maken en verder kunt kijken dan de directe leveranciers;  

 • Weet je hoe je risico’s identificeert en hoe je deze beoordeelt en prioriteert;  

 • Heb je zicht op verschillende stakeholders in je ketens en weet je hoe je deze betrekt; 

 • Kan je starten met het aanpakken van risico’s om je ketens te verduurzamen; 

 • Weet je waar je over kan – en moet – communiceren naar de buitenwereld. 

Waarom je hierbij wilt zijn

Krijg handvatten om de OESO-richtlijnen voor due diligence toe te passen zodat jouw organisatie sterker staat binnen de eigen waardeketen om een positieve invloed uit te oefenen op belangrijke milieu en mensenrechten thema's.
Versterk je netwerk door te werken in een hechte groep bedrijven met vergelijkbare doelstellingen en uitdagingen
Ga aan de slag binnen je eigen waardeketen in samenwerking met andere bedrijven of stakeholders en leer van elkaars ervaringen.

Programma & data  

Sessie 1 | Introductie CSDDD en due dligence conform de OESO Richtlijnen - 27 november. Ontwikkel een krachtig (IMVO) beleid waarmee je Due Diligence verankert en moeiteloos voldoet aan de CSDDD-richtlijnen. Leer hoe je effectief data deelt met waardeketenpartners en ontdek hoe je bestaande initiatieven binnen je bedrijf optimaal inzet voor due diligence.  

Sessie 2 | Het inzichtelijk maken van je waardeketen -12 december. Krijg inzicht in je volledige waardeketen om zowel in vroege als latere fasen van het productieproces verbeteringen door te voeren.  

Sessie 3 | Risico-identificatie - 23 januari. Leer risico’s identificeren op basis van sector, product, geografische ligging en bedrijf. Ontdek welke risico’s cruciaal zijn op het gebied van mensenrechten en milieu en waarom het verkleinen van deze risico’s belangrijk is in relatie tot de CSDDD, due diligence en andere IMVO-wetgeving. Daarnaast leer je van een bedrijf dat risico’s in kaart heeft gebracht en heeft opgenomen in het bedrijfsmodel. 

Sessie 4 | Risico’s beoordelen en prioriteren -11 februari. Leer denken vanuit het perspectief van ketenstakeholders en werk met een risk-based approach die je leert om risico’s op een andere manier te beoordelen. Daarnaast duik je in de rapportagevereisten van de CSDDD in combinatie met andere rapportagestandaarden zoals CSRD.   

Sessie 5 | Samenwerken met je stakeholders - 20 maart. In deze afsluitende sessie draait het om het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden. Met stakeholders, NGO’s, in sectorinitiatieven en projecten. Krijg praktische handvatten om effectief samen te werken met ketenpartners en andere stakeholders bij het aanpakken van geïdentificeerde risico's. Afhankelijk van hun bijdrage aan de risico's, bepaal je de meest geschikte aanpak. 

Kennispartners

 • Suzanne Kröner-Rosmalen - NautaDutilh                               

 • Marjoleine Motz - Fair&Sustainable Trade         

 • Martin de Jong - Empact                                         

 • Kristine Ocon - Empact                                         

 • Janine Heemskerk - Sdu                                                

 • Kees Kerstens - Salacia Solutions                      

 • Michiel van Yperen - GS1                                                

 • Akshaya Prabakar - TenneT                           

 • Helen Kuyper - WE Program

Waar en wanneer?

De bijeenkomsten organiseren we in omgeving Utrecht of bij een van onze deelnemende partners. Alle bijeenkomsten sluiten we af met een netwerkborrel. De data: 27 november, 12 december, 23 januari 2025, 11 februari en 20 maart. Alle bijeenkomsten zijn van 14.00 tot 17.00 uur met inloop vanaf 13.30 uur en aansluitend een netwerkborrel tot 18.00 uur.

Kosten  

Partners (250+ medewerkers) van MVO Nederland betalen voor een enkele deelname of deelname in duo-vorm een aangepast tarief van 1.497 euro. Partnerbedrijven tot 250 medewerkers betalen 997 euro. Is je organisatie geen MVO Nederland-partner?  Word partner en doe mee voor een gereduceerd tarief of betaal eenmalig 3.497 euro.  

Meld je hier aan

Veelgestelde vragen

Wat is de CSDDD?

Is er een minimumaantal medewerkers vereist om deel te nemen aan deze Community of Practice?

Je kunt deelnemen als je werkt bij een organisatie met meer dan 100 medewerkers. 

Kan ik het programma in het Engels volgen?

Helaas is het niet mogelijk om de Community of Practice in het Engels te volgen. De voertaal van de lessen, opdrachten en onderlinge communicatie is Nederlands. 

Voor wie is dit relevant?

Dit programma is geschikt voor iedereen binnen je organisatie die actief aan de slag gaat met Due Diligence en ketenverantwoordelijkheid. Met name voor duurzaamheidsmanagers en inkoopmanagers werkzaam bij bedrijven met 100+ medewerkers en/of die CSRD- en CSDDD-plichtig zijn. 

Kan ik met meer dan twee collega's meedoen?

De deelnameprijs is voor twee collega’s. Echter is het mogelijk om met meer collega’s mee te doen. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken. 

Zijn de bijeenkomsten online of offline?

De bijeenkomsten zijn allemaal offline. De locaties worden t.z.t. bekendgemaakt. 

Contact 

Heb je vragen of wil je eerst een verkennend gesprek om te ontdekken of dit iets voor jou, je collega’s en je organisatie is? Neem contact op met Christian via c.penning@mvonederland.nl.

Christian Penning

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

Misschien vind je dit ook interessant

Community of Practice: aan de slag met je Klimaatstrategie

donderdag 26 september 2024 - woensdag 11 december 2024
14:00u - 17:00u
Omgeving Utrecht

Voor Partners

GBN Connect: live meet-up

Elkaar ontmoeten, nieuwe samenwerkingen aangaan en inspiratie opdoen – enkele mogelijke gevolgen van het bijwonen van de GBN Connect, dit keer live.
woensdag 18 september 2024
14:00u - 18:30u

Impact café: toekomstgesprekken met familiebedrijven

Hoe behouden – en versterken – familiebedrijven hun positie in de duurzame economie? Tijdens dit evenement gaan familiebedrijven met elkaar in gesprek.
donderdag 12 september 2024
13:00u
Utrecht
Bekijk alle Events

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.