Zoek je financiering om je bedrijf te laten groeien of te verduurzamen? Banken en investeerders kijken steeds vaker naar duurzaamheidsprestaties bij het verstrekken van leningen of investeringen. Een duidelijk overzicht van wat je als bedrijf al doet op het gebied van duurzaamheid – en waar nog kansen liggen – helpt je niet alleen om te voldoen aan wet- en regelgeving en eisen uit de markt, maar vergroot ook je kansen op financiering.
Waar financiële instellingen vroeger voornamelijk letten op winstgevendheid en risico, speelt duurzaamheid nu een steeds grotere rol in hun beoordeling van bedrijven. Dit komt door verschillende regelgeving- en marktfactoren:
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) – Grotere bedrijven zijn verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsimpact. Banken gebruiken deze informatie om risico’s en kansen beter in te schatten. Dit helpt hen om verantwoorde financieringsbeslissingen te nemen en om te voldoen aan hun eigen verplichtingen richting toezichthouders en investeerders.
EU Taxonomie – Deze wetgeving bepaalt wat wél en wat níet telt als 'duurzaam'. Het doel? Zorgen dat bedrijven, investeerders en banken dezelfde taal spreken over duurzaamheid. Bedrijven die volgens de taxonomie activiteiten uitvoert die duurzaam zijn, hebben een grotere kans op goedkopere en gunstigere leningen.
ESG-criteria in kredietbeoordeling – Banken en investeerders integreren steeds vaker milieu-, sociale en governance-factoren (ESG) in hun risicobeoordeling. Dit betekent dat bedrijven met een sterke duurzaamheidsstrategie als minder risicovol worden beschouwd en eerder toegang krijgen tot kapitaal.
Verplichting voor banken zelf – Banken moeten ook zelf voldoen aan strengere duurzaamheidsrichtlijnen en aantonen dat ze bijdragen aan de energietransitie. Dit dwingt hen om duurzame bedrijven te ondersteunen en minder financiering te verstrekken aan bedrijven met een hoge CO₂-uitstoot of andere negatieve impact.
Groene leningen en subsidies – Financiële instellingen bieden betere voorwaarden voor bedrijven die aantoonbaar verduurzamen. Denk aan lagere rentetarieven, langere looptijden of toegang tot speciale groene investeringsfondsen.
Reputatierisico en klantverwachtingen – Banken en investeerders willen voorkomen dat ze in verband worden gebracht met niet-duurzame of schadelijke bedrijfspraktijken. Bedrijven die transparant rapporteren over hun impact, tonen betrouwbaarheid en zijn aantrekkelijker voor financiers die hun portfolio willen vergroenen.
Door deze factoren groeit de druk op bedrijven om duurzaamheidsinzicht te verkrijgen. Wie dit proactief oppakt, profiteert van betere financieringsmogelijkheden en blijft de concurrentie voor. Dus, aan de slag om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van je bedrijf. Hoe doe je dat?
Dit zijn de belangrijkste stappen:
Data verzamelen
Verzamel data over je energieverbruik, CO₂-uitstoot, circulaire processen en sociale impact. Gebruik ESG-tools, de VSME-rapportagestandaard en een duurzaamheidsdashbord om dit meetbaar te maken.
Duurzaamheidsstrategie koppelen aan financiële voordelen
Laat zien hoe verduurzaming bijdraagt aan kostenbesparing, efficiëntie en risicobeheersing. Financiers zoeken bedrijven met een robuuste en toekomstbestendige bedrijfsvoering.
Voldoen aan regelgeving en rapportagestandaarden
Zorg ervoor dat je duurzaamheidsrapportage voldoet aan richtlijnen zoals de CSRD en aan standaarden zoals de ESRS, of gebruik een vrijwillig raamwerk zoals de VSME wanneer je (nog) niet CSRD-plichtig bent. Dit vergemakkelijkt de beoordeling door financiers.
Transparant communiceren naar stakeholders
Presenteer je duurzaamheidsstrategie en -prestaties op een duidelijke en aantrekkelijke manier in je jaarverslag en op je website. Dit verhoogt je betrouwbaarheid en versterkt je positie in de markt.
Samenwerken met duurzame partners
Banken en investeerders beoordelen ook hoe duurzaam je keten is. Werk samen met duurzame leveranciers en toon aan hoe je ketentransparantie verbetert.