Waarom MVO: 3 redenen

Als je je als organisatie wilt bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), maar je afvraagt waarom. En als je niet weet welke redenen je kunt hebben om daarvoor te gaan. Dan helpt MVO Nederland je graag. Waarom mvo? Dit zijn de drie redenen waarom je als ondernemer moet inzetten op mvo.

MVO Loont

Mvo draagt bij aan de financiële prestaties van je bedrijf, zeker op de langere termijn. En de markt werkt goed mee: de vraag naar duurzame producten en diensten stijgt nog steeds. Een besparing in het energieverbruik of het gebruik van circulaire grondstoffen kan zeer lucratief zijn. Mvo-ondernemers hebben bovendien beter gemotiveerde medewerkers, wat de arbeidsproductiviteit verhoogt.

MVO MOET

Mvo kan ook komen door druk van buitenaf. Denk aan inkopers als de overheid of grote bedrijven die alleen inkopen bij duurzame bedrijven. Ook incidenten als consumentenboycots, mediaschandalen of stakingen kunnen zorgen voor die druk. Als je je niet aan de minimale maatschappelijke normen houd, verlies je je license to operate. Zowel de Nederlandse overheid als de internationale gemeenschap vindt het bovendien van belang dat je je met jouw organisatie aan wetten en internationale richtlijnen houdt.

MVO hoort

Als ondernemer kun je ook gewoon fatsoenlijk zaken willen doen. Door een steentje bij te dragen aan de maatschappij, op een prettige manier om te gaan met je personeel en het milieu niet te veel te belasten. Bij ondernemingen als Triodos Bank en Ecostyle liggen ethische motieven zelfs aan de basis van het bedrijf. Dit noemen we ook wel social enterprises of maatschappelijke ondernemingen. Doel van die bedrijven is om op bedrijfsmatige wijze maatschappelijke problemen op te lossen.

DIRECT AAN DE SLAG MET MVO: 100 tips

Wil jij aan de slag met mvo op weg naar de nieuwe economie? Beginnen kan al heel klein. Download onze lijst met 100 mvo-tips om morgen de eerste stappen te zetten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.