Wie zijn we (en wat doen we)?

We merken dagelijks de gevolgen van de inrichting van ons economisch systeem. Onze natuur en maatschappij staan hierdoor hevig onder druk. MVO Nederland gelooft in een economie die aangepast is aan de grenzen van die natuur en maatschappij. ​Voor een duurzame economie moet het huidige systeem op de schop. Wij stimuleren en ondersteunen bedrijven om hieraan bij te dragen. Daarnaast sporen we de overheid aan om duurzaam ondernemen de standaard te maken.​

MVO Nederland stuurt de transitie naar een duurzame economie met de grootste ondernemersbeweging van Europa. Die transitie vraagt om verandering van het huidige systeem. Het bedrijfsleven is als geen ander in staat om snel en goed in te spelen op veranderende omstandigheden. En dus geloven wij dat we samen met hen het snelste en de beste resultaten bereiken. MVO Nederland wil dat in 2025 minimaal twintig procent van de Nederlandse economie omgaat in de duurzame economie, die gestoeld is op meer dan alleen financiële waarden en draait binnen de grenzen van de natuur en maatschappij.

De Nieuwe Economie Index

Om de voortgang op onze ambitie te meten ontwikkelden we de Nieuwe Economie Index (NEx) die jaarlijks meet hoe goed we op weg zijn. Deze index bestaat uit zeven thema’s: nieuwe rijkdom, circulaire economie, biodiversiteit, echte prijzen, inclusief ondernemen, groene energie en transparante ketens. Deze thema’s vormen ook de focus van ons werk.

We kunnen ons voorstellen dat dit verhaal vrij complex kan klinken. De duurzame transitie is ook niet eenvoudig. Maar opgesplitst in drie delen is het een stuk beter te begrijpen:

1. MVO Nederland vormt met 2.000 partners het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Europa

Dit netwerk bestaat voor ongeveer 70 procent uit mkb-bedrijven. Ook zijn meer dan 150 grote bedrijven (250+ medewerkers) aangesloten. Op basis van de impact die sectoren hebben op de nieuwe economie zijn vijf sectoren gekozen waar MVO Nederland zich specifiek op richt: agrifood, gebouwde omgeving, chemie, textiel en zorg. In de sectornetwerken die we hebben vormgegeven in deze sectoren brengen we bedrijven samen. Ook werken de sectornetwerken regelmatig cross-sectoraal met elkaar samen.

2. MVO Nederland werkt aan projecten om de transitie naar een duurzame economie te versnellen

Langdurig of kortlopend: MVO Nederland werkt met partners uit het netwerk aan allerlei projecten die moeten zorgen voor innovatie, opschaling en impact. Deze projecten voeren we veelal uit met strategische samenwerkingspartners, financiers en/of ministeries.

3. MVO Nederland laat een stem horen richting Den Haag en Brussel om duurzaam ondernemen DE STANDAARD te maken

Op dit moment zijn nog te veel wetten en regels ingericht in het voordeel van bedrijven uit de oude economie. Onze public affairsactiviteiten creëren een gelijk speelveld voor alle bedrijven.

Meer over onze ambitie vind je in onderstaande video

Neem je aandeel

Benieuwd wat het partnerschap jouw bedrijf kan bieden?

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.