Waarom zo tégen de natuur als die vóór de economie is?

Auteur: Wouter Scheepens - Directeur-bestuurder a.i.

Laatst geupdate: woensdag 17 januari 2024

We stemmen tegen de Natuurherstelwet en het Landbouwakkoord is geklapt. Om de haverklap gaan er tegenwoordig hakken in het zand als het gaat over kiezen voor biodiversiteit of natuur. De keuze voor economische belangen op korte termijn gaan voor. Het zijn de conservatieve leiders die daarbij vooruitgang blokkeren. Die het jaar op jaar tevreden stellen van aandeelhoudersbelangen bovenaan de prioriteitenlijst zetten. Die een kleine club boze boeren de gezondheid van onze economie in gevaar laten brengen. Waarom kunnen ze niet kiezen voor het grotere belang, voor een economie die de natuur dient?

Want dat is het: de economie is dienend aan onze natuur. Als onze natuur kapot gaat, gaat onze economie dat ook. Dat laatste wil er bij menigeen alleen niet in. Of in ieder geval laat het gedrag dat niet zien. Het systeem waarin deze mensen zich begeven is te dominant, te comfortabel. Waarom zouden ze opeens de belangen van de natuur meenemen in hun werk als ze het jaren goed is gegaan? En dus blijft het bij dit soort bedrijven vooral bij duurzaam ondernemen voor de bühne, terwijl het voor de toekomst zou moeten zijn.

Nu weten we dat wetten tot de belangrijkste aanjagers voor gedragsverandering behoren. Heldere normen bieden bedrijven een toekomstperspectief en een duidelijke visie in onzekere tijden. Toch stribbelt Nederland tegen. Het is het gevolg van jarenlang, puur reactief beleid. Te veel vrijblijvende doelen, onduidelijke visies en focus op korte termijn-economie en te weinig lange termijn-natuur. Kijk alleen maar hoe onze bodemkwaliteit, waterkwaliteit- en kwantiteit en biodiversiteit eraan toe zijn. Terwijl ook ministers al lang weten: “Destroy nature and you destroy the economy.”

Natuur en economie zijn verbonden

Het belang van onze natuur is namelijk veel groter dan waar bomen staan of vlinders vliegen. De natuur levert ons onmisbare materialen en diensten, zoals schone lucht, water en planten. We zijn daar allemaal afhankelijk van. Denk alleen maar aan hoe de droogte het risico op bosbranden vergroot en het sproeiverbod onze landbouw beïnvloedt. En dan vergeten we bijna de rol die natuur speelt bij het tegengaan van klimaatverandering, bijvoorbeeld door CO2 op te nemen. De vele rapporten en mondiale biodiversiteitstoppen roepen het al jaren.

Daarom pleiten we bijvoorbeeld vóór de invoering van de Natuurherstelwet. Bedrijven in het MVO Nederland-netwerk zoals ASN Bank, Koppert, Arcadis en Ballast Nedam Development willen eerlijk kunnen concurreren en zekerheid voor de lange termijn. Deze duurzame bedrijven innoveren en investeren volop in de natuur én laten zien dat dat loont. Maar daar is wel een duidelijk perspectief voor nodig. En de zekerheid dat de positieve impact die je als ondernemer maakt, erkend en beloond wordt.

Van verslechtering naar vergoeding

In de Natuurherstelwet is vanuit Nederland veel kritiek op het verslechteringsverbod, wat inhoudt dat er geen negatieve invloed meer mag zijn op de natuur. Dus laten we vooral aan de slag gaan met – zoals ik het noem – een soort vergoedingsgebod. En nee, dat zit hem niet alleen in de financiële vergoeding. Het gaat erom dat bedrijven met positieve impact op de natuur daar de vruchten van plukken. Niet elk stuk gras hoeft meteen zoemende en bloeiende natuur te worden, maar dat er een vergoeding staat tegenover het versterken van die natuur, dat is essentieel. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van boeren die aan natuurlijke landbouw doen om zo de biodiversiteit te stimuleren.

Ondernemers snakken naar duidelijkheid. Onze oproep is aan twee partijen gericht. Allereerst aan de leiders van bedrijven die het té lastig vinden om buiten de bekende paden te denken en handelen. Die niet nú iets in willen leveren om er stráks collectief beter van te worden. En ja, fundamenteel veranderen is moeilijk. Maar onze natuur is essentieel voor onszelf, onze kinderen, ons bedrijf en zelfs zoiets triviaals als de vakantie; zet die angst voor verandering dan opzij en toon wie je écht bent.

Daarnaast aan ons ministerie: werk het vergoedingsgebod verder uit en zorg er daarmee voor dat natuurlijk ondernemen loont. Bied ondernemers kansen om bij te dragen. En weet: de investeringen die we nu doen, betalen zich uiteindelijk uit in de natuurlijke waarde die het oplevert. Christianne, zoek je hulp van bedrijven die wél weten hoe we de belangen voor natuur en economie kunnen combineren? Bel ons gerust.

Position Paper

Benieuwd naar onze position paper over de natuurherstelwet? Je downloadt hem via de knop hieronder.

Misschien vind je dit ook interessant

Groene Netten-coalitie MVO Nederland lanceert kansenkaart biodiversiteit

19 april 2022

De kansenkaart biedt organisaties inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen om biodiversiteit te bevorderen.

Lees meer

Dit is hoe a.s.r. medemenselijk onderneemt: een gesprek met Frank Holierhoek, Annette Pannekoek en Loes Julicher

21 februari 2024

Als toonaangevende verzekeringsmaatschappij zet a.s.r. sterk in op maatschappelijke impact. Frank Holierhroek, verkoopmanager bij a.s.r. Vitality, nam deel aan de community of practice medemenselijk ondernemen. Wat leerde hij? En hoe ervaren collega's Annette Pannekoek en Loes Julicher a.s.r. als een medemenselijke werkplek?

Lees meer

Nieuwe Economie Index (NEx) 17,5%: verduurzaming economie loopt tegen beleidsgrenzen aan

23 januari 2024

17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.