Waarom luisteren we naar de verliezers van de toekomst?

Verduurzamen en geld verdienen zijn onverenigbaar. Althans, dat beeld ontstaat als je de oproep van menig groot bedrijf in de media mag geloven. Er wordt een negatief beeld geschetst van wetgeving die natuur en maatschappij moet beschermen. Verduurzaming maakt Nederland blijkbaar een minder aantrekkelijk vestigingsland. Wat je ook veel hoort: er zijn landen die niet zo veel doen als wij, dus waarom wij wel? Volgens deze bedrijven dreigt een weglekeffect. Of: het is niet aan ons om te veranderen, consumenten moeten hun gedrag aanpassen.

Het zijn grotendeels fabels, die verwarring zaaien om maar niet echt te hoeven verduurzamen. Om maar niet te hoeven veranderen. Terwijl, verduurzaming is juist góed voor onze economie. Sterker nog: de bedrijven die de boel hiermee proberen te vertragen werken uiteindelijk ook zichzelf tegen. Het gedoe op korte termijn weegt namelijk nooit op tegen de voordelen op lange termijn: bestaanszekerheid, innovatiekracht en een concurrentievoordeel.

Duurzaamheid is niks speciaals

Duurzaamheid is niets speciaals, het is slechts een logische volgende stap voor onze economie. De bedrijven die nu al stappen zetten geven zichzelf een voorsprong. Het zijn de winnaars van de toekomst.

MVO Nederland is het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland. De circa tweeduizend bedrijven in ons netwerk laten zien dat duurzaam ondernemen met een verdienmodel wél kan. Bedrijven als Renewi, Zeeman, Triodos Bank, Auping, Crisp en Dopper laten zien dat er businessmodellen bestaan die goed zijn voor natuur, maatschappij en het bedrijf zelf; ze laten zich niet afleiden door de waan van de dag of door tegenstribbelpraatjes. Ze blijven gewoon in Nederland, ze ondernemen met oog voor natuur en maatschappij.

Laat je niet bang maken

Ondernemers, ambtenaren, politici moeten zich niet bang laten maken. Wij begrijpen niet dat in Europa ineens tégen de Natuurherstelwet wordt gestemd en de CSDDD wordt afgezwakt. Slimme ondernemers omarmen de toekomst en blijven niet hangen in het verleden. Ze zien dat duurzaam ondernemen de standaard is Ze realiseren zich: duurzaamheid gaat juist over bestaanszekerheid. Over oneindig kunnen ondernemen. Over concurrentievoordeel behalen.

Uiteindelijk staat een ding buiten kijf: de economie gaat om. De overheid bepaalt mede het tempo waarop dat gebeurt. Maar als die overheid zich laat leiden door de waan van de dag. Door angstverhalen over onze economie en vestigingsklimaat. Dan ontbreekt niet alleen de duidelijkheid die duurzame ondernemers zo nodig hebben. Maar dan bestaat ook het gevaar dat de duurzame voorhoede minder hard gaat dan ze kunnen of willen. Het geld moet namelijk wel blijven binnenkomen om door te innoveren.

Winnaars van de toekomst

MVO Nederland laat een fris geluid horen: duurzaamheid is juist goed voor onze economie. Ook voor grote bedrijven die de boel zo vertragen. Wat er ook gebeurt, wij gaan door met de winnaars van de toekomst. Doe je mee?

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe Dag voor DoenDenkers een Zero Waste Event werd

11 juli 2024

700 bezoekers. Nul procent restafval. Dag voor DoenDenkers 2024 was officieel een Zero Waste Event. Hoe? Dat lees je hier.

Lees meer

Oplossing landbouwcrisis in schappen van online supermarkt Crisp

5 juli 2024

Dit is het eerste concrete, commerciële resultaat van Boeren Natuurlijk.

Lees meer

Utrecht serveert de landbouwtransitie uit op een broodje: alles komt van lokale boeren

26 juni 2024

Brie uit Montfoort, een broodje uit Bunnik en walnoten en chutney uit Wijk bij Duurstede. Met wat stukjes appel en salade ligt daar het Broodje Utrec

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.