Veertig Nederlandse bedrijven slaan alarm: 'Stop de oneerlijke concurrentie van ultra fast fashion'

Laatst geüpdatet: maandag 26 mei 2025

Een brede coalitie van Nederlandse textielpartijen, geleid door MVO Nederland en Thuiswinkel.org, publiceert een brandbrief waarin wordt opgeroepen tot directe maatregelen tegen de groeiende markt van ultra fast fashion. Met expliciete steun van 40 Nederlandse bedrijven, waaronder Zeeman, Yumeko, Boer Groep, Leger des Heils en Manfield, luidt de sector de noodklok over de voortdurende stroom niet-conforme producten die de Nederlandse markt overspoelt.

Geïmporteerde textiel uit China voldoet te vaak niet aan Europese regels

Chinese fashionplatformen zoals SHEIN en Temu overspoelen de Nederlandse markt met kleding van lage kwaliteit die vaak niet aan Europese regels voldoet. Volgens toezichthouders voldoet tot 95 procent van de geïnspecteerde producten van deze bedrijven niet aan Europese productwetgeving. Deze producten bevatten regelmatig tot wel 400 keer meer giftige stoffen dan wettelijk is toegestaan.

Onhoudbare situatie voor Nederlandse bedrijven

De impact op de Nederlandse textielbranche is verwoestend. Nederlandse sorteerbedrijven zien bergen laagwaardige kleding opstapelen zonder perspectief op een afzetmarkt. Textielrecyclers kunnen deze kleding niet recyclen omdat ze vol zit met polyester waar geen industriële recyclingtechniek of afzetmarkt voor bestaat. Kringloopwinkels moeten steeds meer kleding inzamelen en sorteren om klanten dezelfde kwaliteit te kunnen blijven bieden. Nederlandse retailers staan voor een onmogelijke opgave om in dit ongelijke speelveld te concurreren tegen bedrijven die dagelijks vele, vaak non-conforme, nieuwe fashionproducten op de markt zetten.

Dringende oproep aan politiek

De brandbrief komt op een cruciaal moment. Op dinsdag 27 mei vindt het tweeminutendebat circulaire economie plaats in de Tweede Kamer. Eerder werd een motie van Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) om de opmars van ultra fast fashion af te remmen verworpen in de Tweede Kamer.

"Ondanks duidelijke signalen blijft het aantal non-conforme pakketten dat Europa binnenkomt toenemen. Toezichthouders kunnen deze toestroom niet meer aan”, stelt Thuiswinkel.org. “We hebben nu doortastend beleid nodig om circulair aantrekkelijk, schaalbaar én financieel haalbaar te maken, maar vooral om de veiligheid van consumentenproducten te waarborgen."

Drie maatregelen die de textielcrisis oplossen

De veertig bedrijven vragen de regering om drie dingen:

  • Een Nederlands actieplan tegen oneerlijke import

  • Strenger controleren en stoppen met de verkoop van kleding met giftige stoffen

  • Voorlichtingscampagne betaald door de overheid om mensen te waarschuwen voor de gevaren

"Nu niet kiezen voor een rem op ultra fast fashion is ook kiezen", waarschuwt MVO Nederland. "Het is een keuze voor nog meer faillissementen in de circulaire textielbranche, voor nog meer kleding in verbrandingsovens en voor nog meer oneerlijke concurrentie en voor nog meer verlies van de Nederlandse innovatie- en kennisstatus op circulair textiel. Maar bovenal is het een keuze om consumenten bewust bloot te stellen aan gevaarlijke stoffen - van hormoonverstorende weekmakers tot kankerverwekkende chemicaliën die tot 400 keer de toegestane normen overschrijden. Terwijl Nederlandse bedrijven zich aan strenge veiligheidseisen houden, overspoelen Chinese platforms onze markt met letterlijk giftige kleding."

Lees hier de hele brandbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

In gesprek met Jan-Pedro Vis van Renewi: “Afval bestaat niet, het is een grondstof”

26 mei 2025

Director materials over de kansen en uitdagingen van een circulaire economie.

Lees meer

Waarom iedere organisatie toekomstgerichte breinen nodig heeft

13 mei 2025

Hoe ontwikkel je een mindset die uitdagingen kan ombuigen tot kansen? The Forward Club geeft antwoord.

Lees meer

MVO Nederland roept Tweede Kamer op tot stevige en effectieve ketenwet

23 april 2025

MVO Nederland geeft vanuit het constructieve bedrijfsleven drie overwegingen mee voor een stevige ketenwet.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.