Oplossing landbouwcrisis in schappen van online supermarkt Crisp

De eerste producten afkomstig van natuurlijke boeren zijn vanaf deze maand beschikbaar voor klanten van de online supermarkt Crisp. Dit is het eerste concrete, commerciële resultaat van Boeren Natuurlijk, een landelijk netwerk van MVO Nederland dat het omschakelen naar natuurlijke landbouw voor boeren vereenvoudigt. Crisp-klanten kopen vanaf deze maand courgette, broccoli, wortels en andere groenten en fruit geteeld door boeren die positief bijdragen aan de natuur.

De boeren waar Crisp mee werkt komen uit Boeren Natuurlijk, dat circa veertig professionals van banken, financiers, verzekeraars, agronomen, bodembiologen, overheid, coöperaties en andere afnemers verenigt. Ze hebben stuk voor stuk een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw. MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie. Crisp is vanaf de start onderdeel van dit netwerk.

Omschakelen naar natuurlijke landbouw eenvoudiger

Crisp biedt nu producten van vier boeren uit het Boeren Natuurlijk-netwerk: Schevichoven, Botmas, Zonnegoed en Klompe. Met hen zijn vaste leveringsafspraken gemaakt. Dankzij deze afspraken hebben boeren een gegarandeerd langetermijninkomen en wordt de omschakeling naar natuurlijke landbouw gemakkelijker. In de app zie je bij de producten terug dat ze natuurlijk verbouwd zijn, en zijn ze voorzien van verhalen en informatie over natuurlijke landbouw en de boeren.

“Crisp is als eerste en enige supermarkt aangesloten bij Boeren Natuurlijk. Dit doen we omdat we erin geloven dat natuurlijke landbouw de toekomst is, mits het voor boeren rendabel en schaalbaar is. We nemen nu onze verantwoordelijkheid door gegarandeerde afname-afspraken te maken over welke producten we aanbieden aan de consument. We hebben er alle vertrouwen in dat we op termijn nog meer natuurlijke boeren bestaanszekerheid bieden én onze klanten lekker en gezond kunnen laten eten”, zegt Michiel Roodenburg, medeoprichter van Crisp.

“Ons landbouwsysteem veroorzaakt 25 procent van de broeikasgasemissies en 60 procent van het verlies aan biodiversiteit. Tel daar de stikstofcrisis bij op en je weet: de landbouwtransitie was nog nooit zo urgent. We zien partijen werken aan de oplossing, maar dat gaat vaak los van elkaar. We zijn samen verantwoordelijk voor de situatie en moeten het dus ook samen oplossen. Vanuit die urgentie ontwikkelden we Boeren Natuurlijk”, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “Deze samenwerking met Crisp maakt duurzame en natuurlijke producten commercieel aantrekkelijker. Dat is essentieel voor een duurzame economie. We hopen dat de grote supermarkten het lef dat Crisp hier toont snel volgen.”

Lees meer over het Crisp-initiatief op onder meer de website van Biojournaal.

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe Dag voor DoenDenkers een Zero Waste Event werd

11 juli 2024

700 bezoekers. Nul procent restafval. Dag voor DoenDenkers 2024 was officieel een Zero Waste Event. Hoe? Dat lees je hier.

Lees meer

Utrecht serveert de landbouwtransitie uit op een broodje: alles komt van lokale boeren

26 juni 2024

Brie uit Montfoort, een broodje uit Bunnik en walnoten en chutney uit Wijk bij Duurstede. Met wat stukjes appel en salade ligt daar het Broodje Utrec

Lees meer

MVO Nederland introduceert NEx-check: test hoe duurzaam je bedrijf is

19 juni 2024

Bedrijven doen deze laagdrempelige online test om erachter te komen hoe duurzaam hun bedrijf is.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.