MVO Nederland organiseert Duurzame Innovatiedag voor drinkwatersector

MVO Nederland bracht de drinkwatersector uit haar Blauwe Netten-netwerk bijeen tijdens een Duurzame Innovatiedag op 30 november 2022. Drinkwaterbedrijven en potentiële leveranciers, inkopers en techneuten, managers en overheden bedachten samen ideeën om innovatie in de drinkwater te versnellen. In dit artikel lees je hoe de dag verliep, lees je de belangrijkste resultaten en bekijk je hieronder de video van de dag.

De dag begon met de opening van Monique Bekkenutte, directeur van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk. Zij gaf aan hoe belangrijk het is voor de drinkwatersector om nieuwe technologieën toe te passen, zodat ze ook in de toekomst drinkwater kunnen blijven produceren. Daarna volgden Saskia van den Muijsenberg en Brigit van Brenk. Zij vertelden over biomimicry en gaven voorbeelden van op de natuur geïnspireerde uitvindingen, zoals een bevroren draaikolk om water in beweging te houden en schimmels om water te zuiveren.

PLNT organiseerde daarna een pitch auction, waar potentiële leveranciers in een minuut hun aanbod en behoeften deelden. Deelnemers gingen vervolgens met elkaar in gesprek op vijf thema’s: biobased leidingen, duurzame zuiveringstechnieken, methaan opwaarderen, watergebruik besparen en energie & water. De vraag: hoe worden deze technologieën de standaard? Hiervoor visualiseerden we per thema de keten, waarmee we de deelnemers uitnodigden om over de grenzen van hun eigen organisatie te kijken en samen te werken. Uiteindelijk dient innovatie in deze sector het gezamenlijk belang.

Afspraken en toezeggingen

Uit deze gesprekken kwamen ontzettend mooie afspraken en toezeggingen.

  • Biobased leidingmateriaal | Leveranciers en drinkwaterbedrijven maken de business case voor biobased drinkwaterleidingen als dé standaard in de sector.

  • Duurzame zuiveringstechnieken | Evides is geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een pilot met de innovatieve en duurzame zuiveringsmethode Closed Circuit Reverse Osmosis.

  • Methaan opwaarderen | Alle ketenpartijen werken aan een oplossing om methaan uit grondwater terug te winnen en nuttig toe te passen.

  • Watergebruik besparen | De sector gaat actief op zoek naar een kwartiermaker om het onderwerp waterbesparing in de spotlight te zetten.

  • Energie & water | Netcongestie vraagt om innovatieve energieoplossingen. Vitens en Fudura werken aan het balanceren van energievraag en wateraanbod.

Meedoen?

Wil je meedoen met een van deze prachtige initiatieven of op een andere manier bijdragen aan het versnellen van duurzaamheid in de drinkwatersector? Neem contact op met sectormanager drinkwater. Want… water ook gebeurt, altijd blijven verduurzamen.

Neem contact op met Fenna Cerutti

Sectormanager Drinkwater & Infra

Neem contact op

Fenna Cerutti

Sectormanager Drinkwater en Infra

Misschien vind je dit ook interessant

MVO Nederland introduceert NEx-check: test hoe duurzaam je bedrijf is

19 juni 2024

Bedrijven doen deze laagdrempelige online test om erachter te komen hoe duurzaam hun bedrijf is.

Lees meer

MVO Nederland benoemt Ankie van Wersch tot directeur-bestuurder

7 juni 2024

Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland. Ze volgt daarmee per 1 juli 2024 Maria van der Heijden op, die sinds 2016 aan het roer stond.

Lees meer

Verduurzaming gaat veel sneller als communicatie op strategische positie wordt gezet

5 juni 2024

Als je communicatie strategischer inzet biedt het inzicht of de geboden oplossing de juiste is. Of, liever nog: communicatie kan vanaf het begin inzicht geven in hoe je een gedragsverandering bij een doelgroep wél tot stand brengt.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.