MVO Nederland: Miljoenennota lijkt goed nieuws maar het ontbreekt aan duidelijkheid en perspectief

Nieuws

Duurzame ondernemers hebben het zwaar - zowel op financieel als op menselijk vlak. In zo'n onzekere tijd hebben ze aan niets zo veel behoefte als aan duidelijkheid. Aan een perspectief op waar we als land naartoe gaan en hoe ondernemers hieraan kunnen bijdragen. Wat dat betreft lijkt de Miljoenennota goed nieuws. Het staat namelijk vol met plannen, intenties en beloftes. Maar uiteindelijk gaat het voor duurzame ondernemers om het omzetten van die vele woorden in daden.

Voor duurzame ondernemers onder druk zijn beslissingen over grote investeringen of innovatie op dit moment moeilijker dan ooit. Zolang ze niet concreet weten hoe ons land er moet komen uit te zien en het blijft bij grote woorden, houden ze de hand noodgedwongen op de knip. Met alle gevolgen van dien voor de duurzame doelen die we als land moeten halen.

Goed nieuws

En natuurlijk lijkt het goed nieuws dat we volgens de Klimaat- en Energieverkenning de klimaatdoelen kunnen halen, maar dan moet wel alles meezitten en is er nu actie vereist.

En natuurlijk lijkt het goed nieuws dat het Nationaal Programma Circulaire Economie vol grote ambities staat over een honderd procent circulaire economie, maar er is in de begroting nog geen zicht op hoe dat er dan concreet uitziet – en hoe dat wordt gefinancierd.

En natuurlijk lijkt het goed nieuws dat er geld gaat naar marktontwikkeling voor biologische landbouw en een investeringsfonds Duurzame Landbouw, maar het is niet genoeg om de klimaat- en biodiversiteitsdoelen te halen. Met alle gevolgen van dien voor de maatschappij inclusief het bedrijfsleven.

En natuurlijk lijkt het goed nieuws dat er een centrale financieringshub voor mkb komt, maar ontbreekt de concrete bedrijfsondersteuning voor het voldoen aan de CSRD en straks de CSDDD – ook voor het mkb.

Van woorden naar daden

MVO Nederland begrijpt dat we van een demissionair kabinet geen grote beslissingen kunnen verwachten. Maar de omslag naar een duurzame economie halen we niet op tijd als het kabinet blijft hangen in holle frasen en vage vergezichten. Bij dezen dus onze oproep aan een volgend kabinet om al die mooie woorden om te zetten in net zulke mooie daden. Dat is niet alleen goed voor duurzame ondernemers, maar ook voor onze natuur en maatschappij.

Bekijk hier onze input voor de verkiezingsprogramma's richting 22 november.

Foto: Rijksoverheid.nl

Misschien vind je dit ook interessant

Groene Netten-coalitie MVO Nederland lanceert kansenkaart biodiversiteit

19 april 2022

De kansenkaart biedt organisaties inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen om biodiversiteit te bevorderen.

Lees meer

Dit is hoe a.s.r. medemenselijk onderneemt: een gesprek met Frank Holierhoek, Annette Pannekoek en Loes Julicher

21 februari 2024

Als toonaangevende verzekeringsmaatschappij zet a.s.r. sterk in op maatschappelijke impact. Frank Holierhroek, verkoopmanager bij a.s.r. Vitality, nam deel aan de community of practice medemenselijk ondernemen. Wat leerde hij? En hoe ervaren collega's Annette Pannekoek en Loes Julicher a.s.r. als een medemenselijke werkplek?

Lees meer

Nieuwe Economie Index (NEx) 17,5%: verduurzaming economie loopt tegen beleidsgrenzen aan

23 januari 2024

17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.