MVO Nederland lanceert Boeren Natuurlijk: collectief maakt omschakelen naar natuurlijke landbouw eenvoudiger voor boeren

MVO Nederland introduceert Boeren Natuurlijk, een landelijk collectief dat het omschakelen naar natuurlijke landbouw voor boeren vereenvoudigt. De 35 aangesloten organisaties hebben een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw. MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie. “Het bijzondere van Boeren Natuurlijk is dat het uitgaat van het ondernemerschap van de boer zelf en ervoor zorgt dat ze in deze onzekere tijd toch kunnen blijven boeren. Samen staan we naast de boer”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Het collectief

Het collectief omvat organisaties die boeren helpen omschakelen. Daarom sluiten bijvoorbeeld leveranciers van natuurlijke oplossingen aan, zoals Organicseeds.nl, Soil Valley/HAL24K, Royal Eijkelkamp en de technologie van FME. Om natuurlijke landbouwproducten te vermarkten, doen coöperatie Avebe, Vitam, Albron, Hutten Catering, Crisp en grote inkopers van catering zoals Rijksinkoop (RVO) mee. Vanuit de overheid zijn het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Investeringsfonds Omschakeling Landbouw en de provincies Noord-Brabant en Utrecht betrokken bij het collectief.

Tot de aangesloten partijen horen verder financiers Triodos Bank, Rabobank, ABN Amro PYMWYMIC, Crowd About Now en verzekeraar ASR. Zij zorgen er samen met het eerdergenoemde Investeringsfonds voor dat boeren overbruggingskrediet hebben om de omslag te maken. Financieel adviseurs Stichting Weerwoud en de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB) ondersteunen ook met expertise op dit vlak.

Om boeren te helpen de nodige kennis te vergaren over natuurlijk boeren doen het Louis Bolk Instituut, Naturalis Biodiversity Center, Top Institute Food and Nutrition (TIFN), IPC Groen, Buizer Advies en HAS Den Bosch mee. Ook boeren die al natuurlijk werken zetten hun ervaringen in – daarvoor werkt MVO Nederland samen met LTO Noord, Schevichoven, Stimuland, Rotterdam de boer op! en de Fruitmotor.

“Ons landbouwsysteem veroorzaakt 25 procent van de broeikasgasemissies en 60 procent van het verlies aan biodiversiteit. Tel daar de stikstofcrisis bij op en je weet: de landbouwtransitie was nog nooit zo urgent. We zien partijen werken aan de oplossing, maar dat dat gaat vaak los van elkaar. We zijn samen verantwoordelijk voor de situatie en moeten het dus ook samen moeten oplossen. Vanuit die urgentie ontwikkelden we het collectief Boeren Natuurlijk en zijn enthousiast dat er nu al zo veel partijen met ons mee willen doen”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Meer informatie

Circa 35 deelnemers aan Boeren Natuurlijk kwamen op 15 november 2022 voor het eerst bij elkaar in Hoeve Wielrevelt in Utrecht. Deze bijeenkomst vormt het startpunt voor de eerste concrete projecten, die naar verwachting in 2023 aanvangen. Meer informatie? Download de infosheet of neem contact op via boerennatuurlijk@mvonederland.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

Voor Partners

Programma Dag voor DoenDenkers 2024 bekend

22 mei 2024

Dit is het programma voor Dag voor DoenDenkers, hét grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar.

Lees meer
Copyrights: Tweede Kamer der Staten-Generaal

Coalitieakkoord: Aanknopingspunten voor duurzaam bedrijfsleven maar keuzes blijven uit

16 mei 2024

Het coalitieakkoord biedt aanknopingspunten voor het duurzame bedrijfsleven, maar de verduurzaming van onze economie valt of staat met hoe deze punten worden ingevuld.

Lees meer

Nederlandse infrabeheerders zetten hun arealen in voor natuurversterking

16 mei 2024

Met het Sectorakkoord Natuurinclusieve Infrastructuur willen de ondertekenaars natuurinclusief werken de standaard maken.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.