Lotte de Koning van SweepSmart over waste management in Indonesië: “Inwoners maken zich zorgen over het afvalprobleem”

In mei 2022 startten we in Indonesië met de werkzaamheden op het gebied van inzameling en verwerking in samenwerking met Nederlandse waste management-organisaties Geesinknorba en SweepSmart. Lotte de Koning van SweepSmart is sinds maart 2023 als projectmanager in Ambon voor het uitrollen van een effectief en veilig waste management systeem. We spraken Lotte over de afronding van dit project en de uitdagingen waar ze mee te maken krijgt.

Vanuit een klein huis ingericht als kantoor te midden in een woonwijk van Ambon werkt Lotte samen met vier andere collega’s van Green Moluccas aan de implementatie van het afvalverwerkingssysteem, dat is gebaseerd op bewezen concepten van SweepSmart en Geesinknorba. Door middel van collectiepunten, waar afval gescheiden wordt ingeleverd door de buurtbewoners, komt er minder recycleerbaar afval op de vuilnisbelt terecht.

Lees hier meer over het programma Plastics in Circles: Indo-Dutch Consortium on Circular Plastics (PiCi) >>

Samenwerken

Om de bevolking van Ambon mee te krijgen in het proces van inzamelen en scheiden van afval, gaat Green Moluccas langs de deuren om mensen te informeren om de ingerichte afvalpunten ook daadwerkelijk te gebruiken – in Indonesië is het nog heel gewoon om je afval te verbranden of te dumpen aan de straat. Snel schakelen is er dus niet bij; de beste overtuigingskracht zit ‘m op Ambon nog steeds in mond-tot-mond.

Ook met de lokale overheid gaat samenwerken anders dan we gewend zijn in Nederland, vertelt Lotte. “Een afspraak om gauw wat dingen af te tikken zit er hier niet in. Deze meetings worden eerder gezien als momenten waar relaties worden gebouwd en onderhouden onder het genot van lokale lekkernijen en instant koffie.” Een cultuur van harmonie, noemt Lotte het ook wel. “Het is hier niet enkel agendapunten behandelen en door. Het gaat erom dat je de waardering uitspreekt naar elkaar toe en laat zien dat je blij bent met elkaars hulp.”

"“Mensen leven hier van het verzamelen en verkopen van afval. We kunnen deze werkgelegenheid met een slim systeem niet zomaar vervangen.”"

Lotte de Koning, Projectmanager

Blij met de hulp van de partners uit het Plastic in Circles-collectief, dat zijn ze op Ambon zeker. Veel mensen maken zich zorgen over het afvalprobleem, merkt Lotte op. “ ‘s Ochtends vroeg hoor je overal het geluid van bezems over straat omdat mensen aan het schoonmaken zijn. Daarnaast organiseren veel organisaties en communities regelmatig gezamenlijke clean-ups om de wijk of stranden schoon te maken.”

Professionaliseren binnen de lokale context

Wat SweepSmart binnen het programma Plastic in Circles doet is de kennis uit Europa over waste management overbrengen naar opkomende economieën zoals Indonesië. Niet door simpelweg te dicteren hoe het moet, maar juist door samen te werken met de lokale bevolking zodat het systeem past binnen de lokale context. Dit laatste is heel belangrijk, benadrukt Lotte. “Mensen leven hier van het verzamelen en verkopen van afval. We kunnen deze werkgelegenheid niet zomaar wegnemen door middel van een efficiënt systeem uit Europa. Daarom werken we aan een systeem dat technologie gebruikt om de efficiëntie te verhogen en het werk schoner en veiliger te maken, maar tegelijkertijd de werkgelegenheid behoudt. Zo maken we het werk van de waste picker die normaal met zijn voeten in de vuilnisbelt staat schoner en veiliger door er lopende band werk van te maken. De band staat op heuphoogte zodat werknemers recht kunnen blijven staan, we richten afvalverzamelingspunten in waardoor men niet dagenlang moet zoeken naar afval en we zorgen voor een vast salaris inclusief zorgverzekering.”

Uiteindelijk wordt het hele project overgedragen aan de lokale partner Green Moluccas en zijn er op Ambon al vijf afvalinzamelingspunten ingericht. Deze zijn nu nog enkel gericht op huishoudens, maar het doel is om ook speciale inzamelingspunten voor hotels, ziekenhuizen en supermarkten in te richten. Hierdoor wordt het waste management systeem ook winstgevend. Dat is op dit moment de grootste uitdaging, legt Lotte uit. “In Nederland betalen we belasting om ons afval te laten verwerken. In Indonesië is dat anders. Je hebt te maken met veel lage inkomens die het verbranden van afval als gemakkelijk en goedkoop alternatief zien. Supermarkten en hotels willen en kunnen daarentegen wél betalen voor het ophalen en goed verwerken van afval. Op die manier kunnen we rond het waste management systeem dus een business model bouwen. Dat is essentieel om de afvalverwerking in Indonesië te professionaliseren.”

Over het programma Plastics in Circles

In het PiCi-programma implementeren Nederlandse bedrijven hun beproefde technologieën en best practices samen met Indonesische partijen met als doel de plasticvervuiling te reduceren en de kwaliteit van plastic reststromen voor recycling te verhogen. Benieuwd naar onze werkzaamheden en alle betrokken partijen? Klik op onderstaande knop en lees meer over het Plastics in Circles-programma.

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe Dag voor DoenDenkers een Zero Waste Event werd

11 juli 2024

700 bezoekers. Nul procent restafval. Dag voor DoenDenkers 2024 was officieel een Zero Waste Event. Hoe? Dat lees je hier.

Lees meer

Oplossing landbouwcrisis in schappen van online supermarkt Crisp

5 juli 2024

Dit is het eerste concrete, commerciële resultaat van Boeren Natuurlijk.

Lees meer

Utrecht serveert de landbouwtransitie uit op een broodje: alles komt van lokale boeren

26 juni 2024

Brie uit Montfoort, een broodje uit Bunnik en walnoten en chutney uit Wijk bij Duurstede. Met wat stukjes appel en salade ligt daar het Broodje Utrec

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.