Hoe jouw bedrijf kan en moet bijdragen aan het tegengaan van ontbossing

Je hebt vast weleens gehoord dat sojateelt ontbossing veroorzaakt. Of dat bomen met chimpansees en al worden omgezaagd om ruimte te maken voor palmolieplantages. Het zijn slechts enkele voorbeelden die te desastreuze impact tonen van onze consumptie- en productiepatronen op de natuur. In de afgelopen dertig jaar is ongeveer tien procent van het wereldwijde bosoppervlak verdwenen door ontbossing, met grote gevolgen voor het klimaat en biodiversiteit. Aankomende due diligence wetgeving en ontbossingsverordening verplicht bedrijven om ontbossing in hun ketens aan te pakken. Als bedrijf ontkom je er dus niet aan er iets tegen te doen.

Met nieuwe wetgeving kan het echter best lastig zijn om door de bomen het bos te blijven zien. Daarom helpen wij je om inzicht te krijgen in de verplichtingen die jouw bedrijf heeft in het tegengaan van ontbossing.

De imvo-wet en due diligence 

Laten we bij het begin beginnen. Zowel op nationaal als op EU-niveau is wetgeving in de maak die verplichtingen oplegt aan bedrijven rondom internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Volgens deze wetgeving moet je als bedrijf due diligence (gepaste zorgvuldigheid) hanteren, wat inhoudt dat je de negatieve effecten voor mens en milieu in jouw gehele handelsketen in kaart brengt en zoveel mogelijk beperkt. Hierdoor zijn bedrijven niet langer alleen verantwoordelijk voor hun eigen praktijken. Maar hebben zij ook ketenverantwoordelijkheid om de negatieve gevolgen van het handelen van toeleveranciers aan te pakken.  

Due diligence en ontbossing

Om te bepalen welke due diligence verplichting jouw bedrijf heeft in relatie tot ontbossing is het belangrijk om te weten dat er een EU-verordening voor ontbossingsvrije producten aankomt. Deze verordening, die naar verwachting eind 2024 in werking treedt, verplicht Europese bedrijven om alleen legaal geproduceerde en ontbossingsvrije producten op de markt te brengen. 

In eerste instantie zal dit gelden voor de productie van palmolie, rundvlees, hout, koffie, cacao, rubber en soja - inclusief een aantal afgeleide producten zoals chocolade en meubels. Met ‘ontbossingsvrij’ wordt bedoeld dat de productie niet bijdraagt aan ontbossing. Oftewel: de omzetting van bos naar landbouwgrond. Ook mag de productie niet bijdragen aan bosdegradatie: een achteruitgang van de biodiversiteit en economische productiviteit van bossen door niet-duurzame oogstwerkzaamheden. 

Wat wel mag? Duurzame oogstwerkzaamheden op land dat niet is ontbost. Om dit te bereiken doorloop je als bedrijf de volgende stappen van het due diligence-proces:

  1. Het verzamelen van alle relevante informatie over jouw keten

  2. Het risico op niet-naleving van de verordening beoordelen

  3. Het beperken van eventuele risico’s tot een verwaarloosbaar niveau

Tot slot geef je een due diligence-verklaring af waarmee je aantoont dat het risico op ontbossing in jouw keten verwaarloosbaar is.

Kijktip: meet-up 'How to prepare for eu regulation on deforestation-free supply chain

De EU verbiedt binnenkort producten die bijdragen aan ontbossing, zoals palmolie, hout, koffie, leer en rubber. Ontdek welke gevolgen dat heeft voor Europese bedrijven en boeren buiten de EU. En hoe je je als bedrijf hierop voorbereidt. Kijk dit webinar terug in het Nederlands of Engels.

Nu zelf aan de slag? Met de MVO Risico Checker creëer je inzicht in je internationale handelsketen

Bijna alle bedrijfseigenaren kopen producten in het buitenland - direct of indirect - en staan ​​mogelijk voor risico's in de internationale handelsketen. Deze risico's kunnen variëren van corruptie en slechte arbeidsomstandigheden tot milieuvervuiling. Met de MVO Risico Checker kom je erachter welke risico's jouw bedrijf loopt.

Misschien vind je dit ook interessant

Groene Netten-coalitie MVO Nederland lanceert kansenkaart biodiversiteit

19 april 2022

De kansenkaart biedt organisaties inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen om biodiversiteit te bevorderen.

Lees meer

Dit is hoe a.s.r. medemenselijk onderneemt: een gesprek met Frank Holierhoek, Annette Pannekoek en Loes Julicher

21 februari 2024

Als toonaangevende verzekeringsmaatschappij zet a.s.r. sterk in op maatschappelijke impact. Frank Holierhroek, verkoopmanager bij a.s.r. Vitality, nam deel aan de community of practice medemenselijk ondernemen. Wat leerde hij? En hoe ervaren collega's Annette Pannekoek en Loes Julicher a.s.r. als een medemenselijke werkplek?

Lees meer

Nieuwe Economie Index (NEx) 17,5%: verduurzaming economie loopt tegen beleidsgrenzen aan

23 januari 2024

17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.