Duurzame ondernemers missen concrete doelen in politieke programma’s

Opinie

Auteur: Wouter Scheepens - Directeur-bestuurder a.i.

Laatst geupdate: woensdag 17 januari 2024

Wie wel eens een legpuzzel maakt, weet dat alles begint bij de hoeken en de randen. Ze geven je een kader om in te werken. Ze bepalen je perspectief op hoe groot je uitdaging is. En geven houvast voor gerichte actie. Vanuit dat kader is het veel makkelijker passen, meten en proberen. Stukje voor stukje bouw je zo aan je doel: een complete puzzel. Het is wat dat betreft net duurzaam ondernemen. Als de kaders en doelen duidelijk zijn, kunnen ondernemers investeren, beslissen en kansen pakken. Wat dat betreft is het jammer dat in de verkiezingsprogramma’s van veel politieke partijen die randen van de puzzel volledig ontbreken.

Oorlog en polarisatie domineren de media. Bestaanszekerheid lijkt het belangrijkste verkiezingsthema te worden. Tegelijkertijd laten wetenschappers, boswachters en snelwegplakkers zich horen over de staat van ons klimaat en de natuur. Ook zien we een grote wisseling van de wacht bij zowel klassieke middenpartijen als aan de flanken. Ik begrijp mensen dan ook zeker als ze zeggen dat dit de belangrijkste verkiezingen in jaren worden. Grote vraag voor het Nederlands bedrijfsleven: gaat de nieuwe coalitie de duurzame transitie versnellen? Eerlijk: dat lijkt heel lastig te gaan worden.

Veel mooie woorden

MVO Nederland analyseerde de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen op de zeven thema’s van een nieuwe, duurzame economie. De belangrijkste conclusie: we zien veel mooie woorden over ondernemen binnen de grenzen van natuur en maatschappij. Maar te weinig partijen maken die woorden echt concreet. Het ontbreekt aan langetermijndoelen, aan maatregelen en wetten. Terwijl juist die bepalen waar een partij voor staat. Het gevaar daarmee is dat de grootste nachtmerrie voor duurzame ondernemers waarheid kan worden: een coalitieakkoord vol mooie woorden maar zonder langetermijnperspectief, kaders en doelen.

En tuurlijk, er zijn ook partijen die wél duidelijk worden. Maar als we de peilingen mogen geloven zit een meerderheid voor die partijen er nog niet in. En dus dreigen afgezwakte duurzaamheidsambities tijdens de coalitievorming.

Relevante rol voor MVO Nederland

Welke kabinetssamenstelling het ook wordt, een ding weet ik zeker: de rol van MVO Nederland wordt op deze manier alleen maar relevanter. Want als ik hier iets heb geleerd is het wel dat wij het wél concreet maken. Van media tot in de Tweede Kamer: we laten keer op keer horen welke regels ondernemers wel en vooral ook niet nodig hebben om duurzaam ondernemen eenvoudiger – en uiteindelijk de standaard – te maken: waar moet het kabinet normeren, beprijzen en subsidiëren? En waar juist niet?

Hoewel er geen grote wijzigingen meer zijn te verwachten in de verkiezingsprogramma’s, wil ik de politieke partijen toch oproepen om straks alle puzzelstukken op tafel te gooien. Om onze toekomst voorop te zetten. Om te laten zien waar je echt voor staat richting een duurzame economie – vooral op lange termijn. Om vervolgens in het coalitieakkoord aan duurzame ondernemers te laten zien hoe de hoeken en randen van de puzzel eruit komen te zien, zodat zij de rest van de afbeelding samen kunnen leggen. Aan ons zal het niet leggen,  eeh.. liggen.

Bekijk de analyse

Benieuwd hoe de verschillende politieke partijen scoren op de zeven NEx-thema’s? Je bekijkt de analyse via de knop hieronder.

Misschien vind je dit ook interessant

Groene Netten-coalitie MVO Nederland lanceert kansenkaart biodiversiteit

19 april 2022

De kansenkaart biedt organisaties inzicht in maatregelen die ze kunnen nemen om biodiversiteit te bevorderen.

Lees meer

Dit is hoe a.s.r. medemenselijk onderneemt: een gesprek met Frank Holierhoek, Annette Pannekoek en Loes Julicher

21 februari 2024

Als toonaangevende verzekeringsmaatschappij zet a.s.r. sterk in op maatschappelijke impact. Frank Holierhroek, verkoopmanager bij a.s.r. Vitality, nam deel aan de community of practice medemenselijk ondernemen. Wat leerde hij? En hoe ervaren collega's Annette Pannekoek en Loes Julicher a.s.r. als een medemenselijke werkplek?

Lees meer

Nieuwe Economie Index (NEx) 17,5%: verduurzaming economie loopt tegen beleidsgrenzen aan

23 januari 2024

17,5 procent van de Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gebruiken jouw gegevens alleen voor het versturen van de nieuwsbrief. Je kunt je altijd eenvoudig uitschrijven.