Ze ontmoetten elkaar tijdens het TIAS Sustainability Leadership Program, een zesdaagse opleiding waar je op managementniveau werkt aan je leiderschapsstijl en de duurzaamheidsopgave binnen je organisatie. Arthur, projectmanager bij Dutch Climate Systems, vertelde als gastspreker over het bedrijf dat al vijftien jaar lang voorop gaat in baanbrekende airconditioningstechnologie. Wouter, project manager en consultant binnen Haskoning, nam deel om zijn eigen adviespraktijk onder de loep te houden. In dit gesprek verkennen ze samen wat duurzaam leiderschap betekent.
Wouter: “Duidelijkheid bieden, inspireren en een doel stellen waar mensen zichzelf in herkennen. Zodat je als team iets moois kunt neerzetten.”
Arthur: “Leiderschap vraag om onzelfzuchtigheid, doorzettingsvermogen en het durven parkeren van je ego. Zeker als je doelen hebt die haaks staan op de status quo. Maar leiderschap betekent ook dat je niet in je eentje vooruit rent. Als jij als enige in het doel gelooft, werk je niet als team. Dat betekent niet dat je je ambities moet loslaten, maar wel dat je anderen moet inspireren en meenemen in je verhaal. Wil je harder dan je team? Zet dan eerst een stap terug, zodat je samen vooruit kunt.”
Arthur: “Ja dat herken ik wel. Onze directeur is iemand met een radicale duurzame visie. Hij denkt anders. Holistischer, mensgerichter. Anders dan wat de meeste mensen gewend zijn misschien. Soms botst dat keihard, vooral met financiers die in spreadsheets en snelle returns on investment denken. En dan zie je de kern van pionieren: je kunt een briljant idee hebben, maar zonder de vaardigheid om mensen mee te krijgen, loop je vast. Je moet laveren tussen vasthouden aan je koers én mensen meenemen in je verhaal. Soms betekent dat vertragen. Soms juist volhouden, zodat mensen uiteindelijk gaan denken: waarom blijft hij zo standvastig? Dat is leiderschap in de praktijk: inspireren, balanceren en blijven bewegen, ook als je omgeving nog niet zover is.”
"Ik vertelde de deelnemers wat je onderweg allemaal tegenkomt als je iets compleet nieuws probeert neer te zetten in de markt."
Arthur van der Lee, Project manager
Wouter: “Bij Defensie werk je altijd onder druk en op elkaars lip. Daardoor leer je snel hoe een team functioneert en wat ieders drijfveren zijn. In de advieswereld is het tempo anders, mensen trekken na werk bij wijze van spreken gewoon de deur achter zich dicht. Maar de essentie blijft hetzelfde: met mensen van verschillende achtergronden samenwerken aan een gezamenlijk doel. Dat teamproces drijft me nog steeds.”
Arthur: “Ik kwam geen theorie brengen, maar een praktijkverhaal. Met Dutch Climate Systems hebben de afgelopen vijftien jaar alles op alles gezet om een technologie te ontwikkelen die écht impact heeft op klimaatverandering in concrete, meetbare reducties. De worstelingen, de keuzes, de drijfveren: dat resoneerde met de groep, die ook allemaal werken bij grote organisaties met ambitieuze plannen."
Wouter: “Wat me bijbleef, is het belang van vasthoudendheid. Arthur liet zien hoe lang de weg is als je iets radicaal duurzaams wil realiseren. Dat sloot mooi aan bij een les over strategie: bedrijven die duurzaamheid combineren met winstgevendheid, blijken vaak effectiever. Het gaat niet alleen om idealen, maar ook om een sterk, verkoopbaar product dat impact maakt. Zoals de airco’s van Dutch Climate Systems, bijvoorbeeld.”
“Tijdens de opleiding realiseerde ik me dat we onze dienstverlening te eenzijdig technisch aanvlogen. Samen met mijn team hebben we daarom onze waardepropositie aangepast. We kijken nu breder: niet alleen naar oplossingen, maar ook naar de veranderende wereld waar bedrijven in investeren - met onzeker beleid, wisselende energieprijzen en nieuwe risico’s. Dankzij de opleiding heb ik tools gekregen om dat gesprek strategischer te voeren.”
Met het Sustainability Leadership Program doe je in zes dagen nieuwe kennis en vaardigheden op om de duurzame transitie in jouw organisatie op strategisch niveau een boost te geven. In dit korte opleidingsprogramma krijg je kennis en tools aangereikt om de duurzame impact van jouw organisatie te vergroten. Vanuit jouw persoonlijke opdracht en de opgave van je organisatie. Zo vergroot je je eigen mogelijkheden voor verantwoordelijk leiderschap.