Dit event is geweest
Met het Klimaatverdrag van Parijs zijn er internationale afspraken gemaakt om te voorkomen dat in 2050 de gemiddelde temperatuur meer dan twee graden Celsius is gestegen. Om dit doel te halen is het belangrijk dat je je negatieve impact terugbrengt tot een minimum. Onder andere door je CO2-uitstoot en energieverbruik te verlagen. In deze Community of Practice breng je de klimaatstrategie van je organisatie in lijn met het Klimaatakkoord.
In deze Community of Practice kom je vier keer met dezelfde groep bij elkaar om te werken aan de klimaatstrategie van je organisatie. Uniek is dat je dit samen met bedrijven doet met een vergelijkbare doelstelling, waardoor je samen optrekt en leert van elkaar. Dit doe je onder andere door te bespreken waar je tegenaan loopt en met elkaar praktijkervaringen uit te wisselen.
Je krijgt begeleiding van drie expertorganisaties: Climate Neutral Group, South Pole en Carbon Trust. Een belangrijke methode hiervoor: Science Based Targets (SBT’s). Dit zijn op de wetenschap gebaseerde emissiedoelstellingen die naar rato van de aard en omvang van jouw bedrijf voldoende zijn om het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Je leert meer over deze methode en onderzoekt hoe dit jouw organisatie ondersteunt in het stellen én behalen van je doelen.
Via een intakegesprek bepaal je vooraf je persoonlijke leerdoelen, waar we tussentijdse opdrachten aan koppelen. Vervolgens behandel je in de groep implementatievraagstukken. Hoe stuur je op je doelstellingen? Hoe krijg je intern draagvlak en goedkeuring van je management? Hoe communiceer en rapporteer je erover?
"Uit de CoP heb ik niet alleen veel nuttige kennis gehaald, ik kreeg er ook veel energie van."
Martijn Oudshoorn, Adviseur Duurzaamheid bij PGGM
Je bereidt je bedrijfsvoering voor op het klimaatbeleid van de Europese Unie
Je leert wat Science Based Targets zijn en hoe jouw organisatie ermee aan de slag kan
Je creëert intern draagvlak voor je klimaatdoelstellingen door het toepassen van een bewezen methode
Je versterkt je netwerk doordat je werkt in een hechte groep bedrijven met vergelijkbare doelstellingen
Je draagt vanuit jouw rol bij aan het voorkomen van verdere opwarming van de aarde
Deelnemers geven dit programma een 8 en zijn enthousiast over de combinatie van inzichten, praktische invulling en weten welke stappen ze moeten zetten om verder aan de slag te gaan met dit thema.
Mark Huis in ’t Veld, Senior Carbon Advisor bij Climate Neutral Group
René Groot Bruinderink, Head of Climate Solutions Netherlands bij South Pole
Noor Crabbendam, associate bij Carbon Trust
De live bijeenkomsten organiseren we in omgeving Utrecht of bij een van onze deelnemende partners. Alle bijeenkomsten sluiten we af met een netwerkborrel. De data: 26 september, 17 oktober, 20 november en 11 december. Alle vier van 14.00 tot 17.00 uur met aansluitend een netwerkborrel tot 18.00 uur.
"Het programma geeft een helder beeld van wat we moeten doen om deel te nemen aan SBTi"
Vincent Besselink, Specialist Environment and Permits bij Aspen Oss
Korte introductie Science Based Targets (SBT)
Hoe verhoudt SBT zich tot andere standaarden?
Het opstellen van een klimaatstrategie
Scope 1 & 2, in hoog tempo met focus op pijnpunten
Scope 3, focus op deze belangrijke uitdaging
Knelpunten en uitdagingen bij SBT’s
Het opstellen van doelstellingen volgens SBTi
Netzero targets
Intern agenderen, hoe maak je het bespreekbaar en interessant voor je management team of board?
Implementatie tips en tools
We raden aan om deel te nemen in duo-vorm. Hierbij neem je deel met een collega die net als jij – in een andere functie – een belangrijke rol speelt in het klimaatbeleid van je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een mvo-manager en een controller.
De kosten voor deze Community of Practice bedragen Є1.997,-. Partners van MVO Nederland profiteren van korting en betalen voor enkele deelname of deelname in duo-vorm een aangepast tarief van Є997,- . Is je organisatie nog geen MVO Nederland-partner? Kijk welk partnerschap bij jou past en word partner.
"Dankzij de CoP weet ik waar ik welke informatie kan vinden en begrijp ik hoe je een aanvraag aanpakt."
Marijke Ernest, Sustainability coordinator bij MegaGroup Trade
Wat zijn Science Based Targets?
Science Based Targets (SBT) zijn doelen gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Ze zorgen voor een grondige analyse van je uitstoot en reductieplannen. Door gebruik te maken van deze doelen krijg je inzicht in de mate waarin je doelstellingen, aangepast aan de aard en omvang van jouw bedrijf, voldoende zijn om te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Lees meer over de Science Based Targets.
Is er een minimumaantal medewerkers vereist om deel te nemen aan deze Community of Practice?
Je kunt deelnemen als je werkt bij een organisatie met meer dan 100 medewerkers.
Kan ik het programma in het Engels volgen?
Helaas is het niet mogelijk om de Community of Practice in het Engels te volgen. De voertaal van de lessen, opdrachten en onderlinge communicatie is Nederlands.
Voor wie is dit relevant?
Dit programma is geschikt voor iedereen binnen je organisatie die actief wil bijdragen aan het toekomstbestendig maken van zijn of haar organisatie. Met name voor mensen die een belangrijke rol spelen in het klimaatbeleid van je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een mvo-manager of controller.
Hoeveel deelnemers kunnen meedoen met één ticket?
De deelnameprijs is voor één of twee deelnemers. Het is dus een optie om met twee deelnemers te komen, maar je kan ook altijd als enige deelnemen. Ook is het mogelijk om met meer dan twee medewerkers mee te doen. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.
Zijn de bijeenkomsten online of offline?
De bijeenkomsten zijn allemaal offline. De locaties worden t.z.t. bekendgemaakt.
Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2025
Community of Practice: aan de slag met je biodiversiteitsstrategie
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.