Duurzaam ondernemen in mkb: 4 vragen over groene energie en klimaat beantwoord

Het verduurzamen van je mkb-bedrijf kan overweldigend lijken, maar door je te concentreren op concrete en zichtbare acties, maak je al een significant verschil. Alleen, hoe doe je dat? Waar begin je met maatschappelijk verantwoord ondernemen? Niet voor niets is het een van de meeste gestelde vragen aan MVO Nederland. We verzamelden een aantal vragen die steeds terugkomen en beantwoorden ze hier voor je. Let op: deze vragen zijn vooral gericht op groene energie en klimaat.

1. Wat kan ik doen om met mijn bedrijf bij te dragen aan duurzaamheid? 

Hoewel het no-brainers zijn begint alles bij het begin. En dus kijk je naar het verminderen van je afvalproductie door over te schakelen op herbruikbare of recyclebare materialen. Gebruik grondstoffen efficiënter. En bespaar op energie door ledverlichting aan te schaffen, te kiezen voor energie-efficiënte apparaten, de installatie van zonnepanelen en het kiezen voor groene energieleveranciers. Beperk onnodig transport waar mogelijk en bevorder thuiswerken om je CO2-voetafdruk te verkleinen. 

Water is een kostbaar goed, dus het is essentieel om het verbruik te minimaliseren. Investeer in waterbesparende technologieën, plaats een regenton om regenwater op te vangen en gebruik dat voor minder kritische waterbehoeften. Bij de inkoop van materialen en producten: kies voor duurzame alternatieven boven fossiele materialen, en verminder het gebruik van schadelijke chemicaliën ten gunste van natuurlijke, biobased opties. Je kunt ook een impact maken met je financiële keuzes door duurzame projecten en non-profitorganisaties te ondersteunen, en door je aan te sluiten bij MVO Nederland om bijvoorbeeld een sterker collectief standpunt in te nemen voor betere wetgeving. 

2. Hoe neem ik mijn klanten en personeel mee in onze visie op duurzaamheid?  

De sleutel tot het meenemen van je mensen en klanten op duurzaam ondernemen ligt in het verhaal dat je vertelt. Wortel dit verhaal in de duurzaamheidsstrategie van je bedrijf en de redenen waarom je streeft naar een betere wereld. Er zijn over het algemeen drie hoofdredenen om voor duurzaam ondernemen te kiezen: 

  • de noodzaak om aan externe verwachtingen en regelgevingen te voldoen; 

  • de economische voordelen op lange termijn; 

  • en het besef dat het juiste doen de enige optie is.  

Door dit verhaal consistent en boeiend te delen via al je communicatiekanalen, bouw je aan een sterke duurzaamheidscultuur binnen je bedrijf. Betrek je communicatiecollega's vanaf het begin via brainstormsessies en suggesties voor zowel het verduurzamen van je bedrijfsvoering als het uniek overbrengen van deze boodschap.  

Start met kleine, zichtbare initiatieven om snel te laten zien dat je serieuze stappen zet. Dit kan variëren van het verminderen van papiergebruik tot het aanbieden van duurzame koffie in herbruikbare bekers. Beloon zowel medewerkers als klanten voor hun groene keuzes om verdere betrokkenheid te stimuleren. 

3. Welke duurzame maatregelen hebben impact op toekomstige investeringen?  

Bij het plannen van investeringen is het belangrijk om duurzaamheidsmaatregelen mee te nemen die niet alleen je impact op natuur en maatschappij verminderen, maar ook op lange termijn kostenbesparingen opleveren. Denk aan het investeren in energiezuinige gebouwen, groene energieoplossingen zoals zonnepanelen, en duurzame transportmiddelen. Deze maatregelen vereisen wellicht een hogere initiële investering, maar de voordelen op lange termijn, zowel financieel als ecologisch, zijn aanzienlijk. 

4. Van welke subsidiemogelijkheden voor duurzame ontwikkeling kan ik gebruik maken?  

Voor mkb-bedrijven die de overstap naar duurzaamheid willen maken, zijn er talrijke subsidiemogelijkheden beschikbaar. Deze subsidies variëren en worden regelmatig bijgewerkt, dus het is raadzaam om de meest actuele informatie te zoeken via bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en lokale overheidswebsites. Voor complexere projecten kan samenwerking met brancheorganisaties of ketenpartners waardevol zijn. Overweeg ook om je aan te melden voor programma's zoals de MVO Expeditie om je kennis en netwerk op het gebied van duurzaamheid te vergroten. 

Uiteraard zijn dit pas de eerste stappen op weg naar een honderd procent duurzaam bedrijf. Wil je écht impact maken, word dan partner van MVO Nederland en krijg toegang tot nog meer praktische stappenplannen

Verder aan de slag met duurzaam ondernemen?

Wil je verder aan de slag met duurzaam ondernemen? MVO Nederland ontwikkelde speciaal voor startende bedrijven een eenvoudig en praktisch stappenplan dat je helpt op weg naar een duurzamer bedrijf.