Wie is Wouter Scheepens?

Wouter Scheepens was tussen mei 2023 en april 2024 interim directeur-bestuurder van MVO Nederland. Wouter nam de taken van Maria van der Heijden waar, omdat ze werkte aan herstel van de ziekte van Kahler. Zijn expertise ligt vooral in de rol van leiderschap in die transitie. Dat omvat onderwerpen als inclusiviteit, biodiversiteit, echte prijzen, transparante ketens en andere thema’s uit de Nieuwe Economie Index (NEx) van MVO Nederland. Hij is expert op het vlak van de wettelijke versus de maatschappelijke norm bij CEO’s en leiders. En vertelt graag over het belang van internationale duurzaamheidswetgeving voor bedrijven.

Leiderschap in de nieuwe economie

Wouter kan putten uit ruim 25 jaar ervaring in de wereld van duurzaamheid. In 2002 startte hij met twee partners Steward Redqueen, een adviesbureau in duurzaamheid. Daarvoor was hij werkzaam bij ABN AMRO. Scheepens is verder adjunct professor bij TIAS waar hij college geeft over duurzaamheid in de boardroom. Hij heeft een groot netwerk dat reikt van innovatieve mkb-ondernemers tot in Den Haag. Wouter is een enthousiast spreker. Ook duidt hij regelmatig actueel nieuws in de media. Verder schuift hij aan in interviews en podcasts over de onderwerpen die hem aan het hart gaan. Enkele voorbeelden:

  • ‘Duurzaamheid is niet links of rechts. Niemand wil pfas in het drinkwater en iedereen wil gezond voedsel en genieten van de natuur.’ in AD over de lancering van de Nieuwe Economie Index (NEx).

  • ‘Het gevaar is dat de grootste nachtmerrie voor duurzame ondernemers waarheid kan worden: een coalitieakkoord vol mooie woorden maar zonder langetermijnperspectief.’ in Trouw naar aanleiding van de analyse van de verkiezingsprogramma’s op duurzaamheid.

  • 'En wij als MVO Nederland denken dat de echte verduurzaming van de economie vergt dat je kernprocessen verduurzaamt, controle neemt over je ketens, werkt met eerlijke prijzen en inclusief bent.' op BNR als reactie op de enquête van het CBS waaruit blijkt dat meer bedrijven duurzaamheidsmaatregelen nemen.

  • ‘Aan grote plannen voor verduurzaming is geen gebrek. Maar om die te vertalen naar acties moeten we er met zijn allen de schouders onder zetten’ als reactie op de Miljoenennota 2023 in RTL Z Nieuws (vanaf 8:16).

  • ‘De overheid kan de echte sprong in systeemverandering inzetten door normeren en beprijzen’, in Geld of je leven op NPO Radio 1 als reactie op rapport Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Wouter Scheepens interviewen of op jouw event?

Het is niet meer mogelijk om aanvragen voor Wouter Scheepens te doen. Mocht je een andere persvraag hebben, laat het dan weten aan Karin Jurgens op k.jurgens@mvonederland.nl.

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.