Wie is Maria van der Heijden?

Maria van der Heijden is sinds juli 2016 directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Europa. Samen met 2.000 partnerbedrijven vormt MVO Nederland de beweging van ondernemers in de nieuwe economie. Haar expertise ligt vooral in de rol van leiderschap in de transitie naar een duurzame, nieuwe economie. Dat omvat onderwerpen als inclusiviteit, biodiversiteit, echte prijzen, transparante ketens en andere thema’s uit de Nieuwe Economie Index (NEx) van MVO Nederland. Ze is expert op het vlak van de wettelijke versus de maatschappelijke norm bij CEO’s en leiders. En vertelt graag over het belang van internationale duurzaamheidswetgeving voor bedrijven.

Update: Maria van der Heijden werkt de komende maanden aan herstel van de ziekte van Kahler. Ze wordt tijdelijk vervangen door Wouter Scheepens.

Leiderschap in de nieuwe economie

Maria kan putten uit ruim 35 jaar ervaring in het nationale en internationale bedrijfsleven. Deze bouwde ze op bij onder meer Rabobank, Randstad, Royal FloraHolland en Women on Wings. Ze heeft een groot netwerk dat reikt van innovatieve mkb-ondernemers tot in Den Haag. Maria is een enthousiast spreker. Ook duidt ze regelmatig actueel nieuws in de media, onder meer als expert in het programma BNR Zakendoen. Verder schuift ze aan in interviews en podcasts over de onderwerpen die haar aan het hart gaan. Enkele voorbeelden:

  • ‘De vraag is of we de doelen van duurzaamheid nog wel gaan halen’ over de NEx 2023 in Telegraaf.

  • ‘De tijd van vrijblijvendheid is voorbij’ over imvo-wetgeving in Nieuwsuur

  • ‘Deze wet moet ervoor zorgen dat het speelveld gelijk wordt – duurzaam ondernemen is namelijk nog veel te moeilijk’ in FD.

  • ‘De denkfout zit hem erin dat de natuur niet alleen verslechtert door stikstof, maar dat CO2-uitstoot, waterkwaliteit, chemische bestrijdingsmiddelen en bodemverstoring ook hun invloed hebben. Dat vraagt om een integrale oplossing om de natuur te redden’ in AD

  • ‘De Black Friday-boycots gaan voorbij aan waar het écht over moet gaan: het feit dat we sowieso niet de echte prijzen betalen voor onze producten’ in Trouw

  • ‘Je zou het paard achter wagen spannen als je grote CO2-uitstoters nu een compensatie geeft voor hun hoge energierekening’ op NPO Radio 1

  • ‘Er is meer lef nodig voor de duurzame transitie. Een overheid die zegt: zó gaan we het doen, en niet anders’ in Trouw

Maria van der Heijden interviewen of op jouw event?

Interview- en sprekersaanvragen voor Maria van der Heijden gaan via haar persoonlijk assistent Danielle Bosscher: d.bosscher@mvonederland.nl.

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.