Wie is Bianca Streng?

Bianca Streng is een expert op het gebied van textiele productontwikkeling en duurzaamheid. Met meer dan 15 jaar ervaring in de textielindustrie en werkzaamheden als adviseur voor verschillende bedrijven en organisaties, is ze nu onze sectormanager textiel bij MVO Nederland. Haar doel? De textielketen circulair, eerlijk en transparant te maken, door innovaties te stimuleren, kennis te delen en samenwerking te bevorderen.

Bianca heeft haar eigen modelabel opgezet en weet exact met welke uitdagingen merken te dealen hebben. Binnen haar werk als (freelance) designer, schakel ze ook graag met mijn opdrachtgevers of leveranciers om de juiste afwegingen te maken en deze door te voeren.

Samen met bedrijven in het netwerk werkt Bianca onder meer aan biobased materialen en een sluitende recyclingketen. Bianca is van mening dat een duurzame keten verder gaat dan alleen producten. Het gaat over circulair ontwerpen, duurzaam materiaalgebruik en het gebruik van biogrondstoffen, en een systeemverandering in recycling. Maar ook over sociaal en medemenselijk ondernemen en transparantie. Als sectormanager textiel brengt ze bedrijven samen om hier over na te denken en mee aan de slag te gaan. Bianca is tevens een enthousiast spreker en vertelt graag over nieuwe ontwikkelingen en aanstaande wetgeving, volgens haar een belangrijke prikkel om duurzaamheid te behalen. Enkele voorbeelden:

  • “[Europese regelgeving] is écht een wake-upcall voor bedrijven die nog niet met duurzaamheid bezig zijn. Het dwingt bedrijven tot beter nadenken over hoeveel ze produceren. En dus hopelijk tot minder overproductie.” in de Volkskrant over dit onderdeel van de Green Deal.

  • “Het vraagt echt om een gedragsverandering. Onze eerste gedachte als iets kapot is of als we het zat zijn, is: ik koop iets nieuws” in AD, over circulair textiel.

  • “Let in de winkel goed op de samenstelling. Als een trui van acryl, polyester en katoen is gemaakt, zou een alarmbel in je hoofd moeten afgaan. Het is veel makkelijker om kleding van 100 procent wol of katoen te verwerken.” in Trouw, over wat je het beste met gedragen kleding kunt doen.

Bianca Streng interviewen of op jouw event?

Interview- en sprekersaanvragen voor Bianca Streng gaan via pr-adviseur Karin Jurgens: k.jurgens@mvonederland.nl.