Dit is MVO Nederland

We merken dagelijks de gevolgen van de inrichting van ons economisch systeem. Onze natuur en maatschappij staan hierdoor hevig onder druk. MVO Nederland gelooft in een economie die aangepast is aan de grenzen van die natuur en maatschappij. ​Voor een duurzame economie moet het huidige systeem op de schop. Wij stimuleren en ondersteunen bedrijven om hieraan bij te dragen. Daarnaast sporen we de overheid aan om duurzaam ondernemen de standaard te maken.

Het bedrijvennetwerk van duurzame ondernemers

MVO Nederland stuurt de transitie naar de duurzame economie met het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland. Om de voortgang op onze ambitie te meten ontwikkelden we de Nieuwe Economie Index (NEx) die jaarlijks meet hoe goed we op weg zijn. Deze index bestaat uit zeven thema’s: nieuwe rijkdom, circulaire economie, biodiversiteit, echte prijzen, inclusief ondernemen, groene energie en transparante ketens. Deze thema’s vormen samen de nieuwe economie en dus de focus van ons werk. Ook bepalen ze voor onze partners de agenda op weg naar een duurzamer bedrijf.

De Nieuwe Economie Index (NEx)

Om de voortgang op onze ambitie te meten ontwikkelden we de Nieuwe Economie Index (NEx) die jaarlijks meet hoe goed we op weg zijn. Deze index bestaat uit zeven thema’s: nieuwe rijkdom, circulaire economie, biodiversiteit, echte prijzen, inclusief ondernemen, groene energie en transparante ketens. Deze thema’s vormen ook de focus van ons werk.

Wat doen we dan concreet?

We kunnen ons voorstellen dat dit verhaal vrij complex kan klinken. De duurzame transitie is ook niet eenvoudig. Maar opgesplitst in drie delen is het een stuk beter te begrijpen.

1. Bedrijvennetwerk

Met zo'n 2.000 partners zijn we het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Europa. Ongeveer 70 procent is mkb. Ook zijn meer dan 150 grote bedrijven aangesloten. De sectoren agrifood, chemie, gebouwde omgeving, textiel en zorg hebben een eigen netwerk. Deze sectornetwerken werken ook regelmatig met elkaar samen.

2. Projecten

Langdurig of kortlopend: MVO Nederland werkt met partners uit het netwerk aan projecten om innovaties te onderzoeken en ontwikkelen. De succesvolste initiatieven maken we groter, de lessen die we leerden delen we. Veel van de projecten voeren we uit met of in opdracht van samenwerkingspartners, financiers of ministeries.

3. Stem in de politiek

Op dit moment zijn nog te veel wetten en regels ingericht in het voordeel van bedrijven uit de oude economie. Onze public affairs-activiteiten moeten duurzaam ondernemen aantrekkelijker en eenvoudiger maken.

Duurzaam ondernemen is mensenwerk. Hier vind je een aantal van onze medewerkers.

Annemarije Tillema

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

Bas Maier

Manager partners

Bianca Streng

Sectormanager Textiel

Christian Penning

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

David Thelen

Sectormanager Gebouwde Omgeving

Erin Troost

Manager Transitieprojecten

Erwin van Overbeek

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

Fenna Cerutti

Sectormanager Drinkwater en Infra

Gabrielle Werkhoven

Projectmedewerker Gebouwde Omgeving

Gerard Teuling

Sectormanager Agrifood

Hester van Beeck Calkoen

Projectmanager

Lotte Enting

Relatiemanager

Marije Perdon

Manager Communicatie & Public Affairs

Marit Berkelaar

Programmamanager

Mark van Luijn

Adviseur public affairs

Michel van Kats

Contentmarketeer

Monique van Vliet-Tukker

Relatiemanager

Pieter van den Herik

Manager Business Development, MVO Nederland

Pieter Post

Projectmanager

Roxana de Raad

Sectormanager Koffie

Siri de Vrijer

Adviseur Public Affairs

Suzanne van Haren

Programmamanager

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.