In gesprek met Ankie van Wersch: "We zijn te bang om fouten te maken"

Nieuws

Laatst geüpdatet: woensdag 24 juli 2024

Ankie van Wersch is op 1 juli gestart als directeur-bestuurder bij MVO Nederland. Nu haar eerste maand er bijna op zit, ze de meeste collega’s heeft gesproken en de buitenwereld weet wat ze gaat doen, is het tijd voor een nadere kennismaking.

Hoi Ankie, hoe is de eerste periode bij MVO Nederland je bevallen? 

"Ja, het is een warm bad. Heb me echt heel welkom gevoeld. Ik ben een energiek persoon, dus thuis gaat die ideeënmachine aan. Het resultaat? Ik heb al volop ideeën over hoe we met ons werk nóg meer impact kunnen maken. Hoe dingen groter kunnen. Ik test dat al in gesprekken met collega’s. Met iedereen praten is dus heel belangrijk." 

Je hebt lang bij Enviu gezeten. Kun je ons vertellen wat je daar deed? 

"Enviu bouwt bedrijven die een positief effect hebben op mens en milieu. Het bedrijf start zo’n tien bedrijven per jaar, waarvan er vijf moeten zorgen voor systematische verandering. Veel werk gebeurt in het zuiden van de wereld. Maar ook in Nederland hebben we bijvoorbeeld de energieopwekkende dansvloer van Coldplay ontwikkeld. En een emissievrije watertaxi die loopt op waterstof. Sinds 2016 heb ik daar aan het roer gestaan. Wat ik daar mooi vond? Laten zien dat duurzaam ondernemen en geld verdienen kan en zo de nieuwe economie vormgeven. We lieten écht concrete voorbeelden zien en bespaarden zo miljarden liters water, voorkwamen meer dan 75 miljoen stuks plastic in de oceaan en verhoogden het inkomen van natuurlijke boeren met zo´n dertig procent." 

Waarom vond je het tijd voor iets anders? 

"Wat ik de laatste jaren merkte: innovatoren zijn speedbootjes. Ze gaan hard, maar blijven klein. Als je de schaal wilt vergroten, is er meer nodig. In de laatste jaren focuste ik me al op partnerschappen. Toen Maria aangaf dat ze ging vertrekken bij MVO Nederland, dacht ik: 'Als er nou één organisatie is waar je groter kan...' Ik stopte per 1 mei bij Enviu en wilde een half jaar vrij nemen. Totdat ik die functie zag en tegen mijn man zei: 'Ik moet reageren.' Dat heb ik gedaan." 

En hoe ben je het toen geworden? 

"Ik voelde in de gesprekken dat er veel ruimte was voor ideeën en meer impact. Uit ieder sollicitatiegesprek kwam ik enthousiast thuis. En dat bevestigde het gesprek met het managementteam des te meer: dit wilde ik echt. Het is dan ook geweldig dat ik het geworden ben." 

Wat is de grootste verandering in deze nieuwe functie ten opzichte van wat je eerder deed? 

"De blik is breder. Je doet meer met partners, het is meer op samenwerking gericht. En ik vind de focus op Nederland boeiend. In ons land zijn we optimaal uitgerust om voorop te lopen. De overheid denkt goed mee hier. Het onderwijs is uitstekend. Er is meer kennis dan in de global south. Die partijen bij elkaar brengen, dat zie je al veel gebeuren. Maar het echte dóen? Daar is nog werk aan de winkel." 

Wat zie je als de grootste uitdaging in het bereiken van de nieuwe economie? 

"Vanuit de samenwerking komen tot resultaten. Dat betekent risico nemen. Dat betekent nu eens wél met de concurrent spreken. Minder naar de overheid kijken, meer zelf durven. Het pad naar de duurzame economie is nog niet eerder belopen. Dat is spannend, maar we moeten het doen. Ik heb het idee dat we te bang zijn om fouten te maken, het afbreukrisico regeert. Niet voor niets stellen steeds meer bedrijven hun targets naar beneden bij. Terwijl, als je voorzichtige doelen stelt, ga je ze niet halen. Ik ben ervan overtuigd dat we radicaal anders moeten gaan denken over onze bedrijfsvoering." 

Wat is de rol van MVO Nederland? 

"Wij kunnen als neutrale speler risico dragen. Lef tonen met zijn allen is al makkelijker. Het maakt de kans op falen kleiner en op succes groter. Wij zijn bij uitstek de partij die zegt: 'Zullen we het samen doen?"

Heb je al een beetje gevoel bij wat je wilt aanpakken bij de organisatie? 

"We doen nog van alles, heel veel. Daardoor is de kans groot dat we ons doel uit het oog verliezen. Ik zie kansen in meer focus en meer lef. Ik probeer dat ook zelf te laten zien, door deze stap te zetten, ik heb niet bepaald het standaard profiel voor deze rol." 

Waar kunnen partners jou voor bellen de komende jaren? 

"Voor onze partners ben ik graag de stem naar buiten, naar de politiek. Maar ik spar ook graag over hoe we samen de volgende stap richting die nieuwe economie kunnen zetten." 

En waar wil je ze toe oproepen? 

"Doe met ons mee. Durf, zoek de samenwerking op, probeer. Alleen samen kunnen we de economie verduurzamen. En er is veel mogelijk, dat weet ik uit ervaring. Duurzaam ondernemen kan gewoon." 

Volg Ankie van Wersch op LinkedIn en blijf op de hoogte. 

Misschien vind je dit ook interessant

MVO Nederland pleit in Tweede Kamer voor belangen circulaire ondernemers

11 december 2024

MVO Nederland pleit tijdens de rondetafel circulaire financiering en tax shift in de Tweede Kamer.

Lees meer

Bekijk bedrijven niet zó kritisch bij vergroening

27 november 2024

Veel bedrijven zijn hard bezig met verduurzamen. Dat gaat nog niet altijd voor de volle honderd procent. Daarom is het ontmoedigend hoe op de eerste groene stappen wordt gereageerd.

Lees meer

Gastcolumn: Nieuwe Rijkdom en Steward Ownership

7 november 2024

Duurzamer ondernemen gaat over milieu en aspecten van bedrijfsvoering. Maar zou de eigendomsstructuur van een onderneming niet ook een cruciaal onderdeel van de inrichting van de organisatie moeten zijn?

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.