Visserijbedrijf ASL/Primstar legt een zonnepark aan voor garnalenkwekerij in Nigeria

Aquacultuur is een relatief nieuwe, ambiteuze en snel groeiende sector vol met uitdagingen. Kosten voor energie en voer stijgen en verkoopprijzen staan onder druk door wereldwijde concurrentie. Toch zijn er ook bedrijven die duurzaam te werk gaan, zoals ASL/Primstar. Dit bedrijf wil duurzame energie opwekken en gebruiken bij de garnalenkweek in Nigeria.

Weerbaar zonnepark

Een mooie kans dus voor onderzoek met de IMVO-voucher. Het doel was ambitieus: de aanleg van een zonnepark én de synchronisatie van het bestaande energienet met het nieuwe park. Primstar is er trots op dat ze de doelstellingen hebben behaald. Voor een deel voorziet het zonnepark nu in energiebehoefte. Daarnaast zijn lokale werknemers opgeleid om het systeem te onderhouden en te optimaliseren. Dit verkleint de kans op mogelijke stroomuitval.

Constante checks van apparatuur

Het proces is al in volle gang. De ingeschakelde consultants hebben al melding gedaan van gebreken bij apparatuur, zodat leveranciers die kunnen verbeteren. Voor de toekomst gaan de consultants, het lokale team van Primstar en de leveranciers ook aan de slag met uitbreiding van het zonnepark en energieopslag.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.