Upp! maakt de wereld een stukje circulairder met een recyclingfabriek

Plastic: we hebben er heel veel van in de wereld, het levert een hoop afval op en de productie draait grotendeels op fossiele brandstoffen. We hebben dan ook te maken met een ‘plasticcrisis’, stelt het team van Upp! Upcycling Plastic. Zij helpen bedrijven en overheden om een einde te maken aan plasticafval en werken hard aan innovatieve systemen voor plasticverwerking. Allemaal met de circulaire economie als doel.

Onderzoek

De volgende stap om dit te bereiken was het opzetten van een fabriek: Upp Factory. Upp! raadpleegde de IMVO-voucher om hier onderzoek naar te doen. Met deze fabriek gaat Upp! zich richten op gemengd plastic afval dat moeilijk te recyclen is. Ook deed het bedrijf onderzoek naar productontwikkeling en kansen op de markt.

Resultaten en vervolgstappen

Adviseur Joost de Waard van bureau KplusV hielp Upp met het onderzoek en de voorbereidende activiteiten voor de fabriek. De planning en het projectplan liggen klaar en daarnaast heeft Upp een samenwerkingsovereenkomst opgesteld om een joint venture te starten met een lokale partner.

Het vervolg is helder: Upp! gaat met de technologieleverancier afspraken maken over het gebruik van de technologie, de overeenkomst tekenen en met lokale partner SDP de organisatie opzetten in Indonesië. Het team is zeer tevreden met het resultaat.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.