Trabocca werkt aan een eerlijke en transparante koffieketen

Koffie importeur Trabocca blinkt uit met de kwaliteit van hun koffiebonnen én in de duurzame ambities voor hun leveranciersketen. Omdat koffieboeren wereldwijd lang niet altijd een leefbaar inkomen verdienen, wil Trabocca dit veranderen. De IMVO-voucher hielp ze bij de eerste stappen richting een eerlijke en transparante keten.

De zoektocht naar een traceerbaar leefbaar inkomen

De koffie van Trabocca komt onder andere uit Colombia, Ethiopië en Kenia. De boeren werken samen in coöperaties, de koffie komt vervolgens via een leverancier bij de importeur terecht. De vele stappen in de keten maken het een uitdaging om te zorgen voor transparantie en verbeteringen voor de boeren door te voeren. Het werken aan verantwoorde productie en consumptie is hiermee een complexe uitdaging.

Samenwerken aan technologische verbeteringen

De IMVO-voucher bracht Coffee Importer Trabocca in contact met Fairfood voor advies. Gezamenlijk bekeken zij de ketens en kwamen tot de conclusie dat zij via trace-technologie de keten van – in eerste instantie – Ethiopische koffieboeren transparant willen maken. Met die transparantie kan  Coffee Importer Trabocca controleren of koffieboeren in Ethiopië een leefbaar inkomen verdienen.

Grootste uitdaging en grootste positieve impact

In de Ethiopische keten is de grootste impact te realiseren vanwege de grote achterstand, zowel wat betreft armoedebestrijding als aansluiting op internet. De trace-technologie van Fairfood zal middels een pilot worden ingezet. Het grote voordeel is dat Coffee Importer Trabocca zo in de bestaande keten verbeteringen kan doorvoeren en de leefbaarheid van de huidige producenten kan verbeteren. Komende tijd blijven  Coffee Importer Trabocca en Fairfood de voortgang monitoren en onderzoeken zij of ook de overige ketens aangesloten worden op de trace-technologie van Fairfood.

IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.