Total Produce verbeterd leefomstandigheden van Zuid-Afrikaanse fruitboeren

Total Produce startte een onderzoek om meer inzicht te krijgen in hun upstream leveranciers van sinaasappels. Daarbij is onderzocht hoe de leefomstandigheden zijn van (kleine) fruitboeren in Zuid-Afrika én welke verbeteringen mogelijk zijn, zowel voor het leven van de boeren als voor de communities van de Sundays River Valley. Voor de financiering van het ketenonderzoek is gebruik gemaakt van de IMVO-voucher.

Total Produce zag een kans om de markt te vergroten: niet alle fruitboeren zijn aangesloten op de internationale markt en verdienen hierdoor vaak minder dan grotere boeren. Vooral kleine fruitboeren vallen buiten de markt, omdat hun oogst bijvoorbeeld niet consistent genoeg is of niet voldoet aan de Europese eisen. Aangezien Total Produce een deel van het fruit uit Zuid-Afrika haalt, wilden ze daar een onderzoek doen naar fruitboeren die op dit moment beperkt toegang hebben tot de Europese markt. De onderzoeksvraag luidde: hoe kunnen we de sociale en duurzame waarde verhogen van de fruitproductie van (kleine) fruitboeren, om ze zo speler van de internationale markt te laten worden?

Onderzoek

Voor het onderzoek is een consultant van Fair Food vertrokken naar Zuid-Afrika. Aldaar zijn verschillende workshops geweest waarin gesproken werd met (kleine) fruitboeren, maar ook met andere lokale relevante organisaties. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de geschiedenis van Zuid-Afrika een grote rol speelt in de fruitproductie. Ongelijkheid is nog altijd een relevant thema en er heerst nog een hoge mate van wantrouwen onder fruitboeren omtrent eerlijke kansen op de internationale markt.

Resultaten

Het missen van opleiding was een duidelijk aanwijsbare reden waarom sommige fruitboeren deze aansluiting missen. Ook de beperkte toegang tot nieuwe gronden maakt het dat opschaling lastig is om competitief te kunnen zijn en voldoen aan de gestelde (kwaliteits)eisen. Er zijn een aantal stappen uitgekomen die kunnen leiden tot verbetering van de leefomstandigheden in de communities waar de fruitboeren en hun werknemers wonen: opzetten van een transparante inclusieve keten en hierdoor boeren en medewerkers een gezicht (face) en stem (voice) te geven, marges in de keten in kaart brengen en projecten opstarten die een impact hebben op communities (bv. opleiding en economische diversificatie). Ultiem doel is om de internationale markt bereikbaar te maken voor deze (kleine) boeren, geld direct terug te laten vloeien naar projecten in het land van herkomst en zo structurele verbetering te realiseren.

Vervolgstappen

Met deze informatie gaat Total Produce B.V. aan de slag om te zien waar zij de grootste impact kunnen verwezenlijken. Daarnaast zal een transparante keten worden opgezet, waarbij de fruitboeren en hun werknemers direct in contact komen te staan met de consument. Het is voor de consument dan mogelijk om met één druk op de knop tie zien waar het fruit vandaan komt en door wie het is geplukt.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.