TipTopp kweekt een voedingsbodem voor verduurzaming van aquacultuur

Aquacultuur, oftewel de kweek van waterorganismen, is een rap groeiende sector. Het bekendste voorbeeld is kweekvis voor menselijke consumptie. De overbevissing van onze oceanen is onhoudbaar, maar vis blijft een gewild voedselproduct. Aquacultuur is daarom essentieel om de groeiende wereldbevolking op duurzame wijze te blijven voeden. Toch liggen er binnen de sector nog veel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

Probiotica als de duurzame oplossing

Precies op die uitdagingen mikt TipTopp Aquaculture (TTA). Het bedrijf levert probiotica, zogeheten “bacillus stammen” voor aquacultuur. Intensieve kweek kan namelijk negatieve impact hebben op de waterkwaliteit en de leefomstandigheden van de vis/garnaal, wat resulteert in ziektes. Probiotica is geen wondermiddel dat ziektes kan genezen in de aquacultuursector, maar het kan wel helpen om de waterkwaliteit te verbeteren en het immuunsysteem van de gekweekte vis/garnaal te versterken. Door toevoeging van “bacillus stammen” aan het voer of het water kan de gezondheid van de vis/garnaal-populaties worden verbeterd, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziektes en stress. Dit kan leiden tot een hogere overlevingskans en een vermindering van antibioticagebruik.

We hebben antwoord gevonden op de eerste vragen om deze duurzame businesscase rond te krijgen.

Lode Verdonk, TipTopp Aquaculture

Bredere focus dan het financiële plaatje

Na analyse van productspecificaties en rapportage op de Sustainable Development Goals bleek dat veel bedrijven vooral het financiële aspect aandacht geven. TTA wil zichzelf uitdagen om te communiceren over de financiële voordelen van probiotica, maar ook juist over de positieve effecten in regeneratieve productie. Daarom zet TipTopp Aquaculture nu stappen met lokale testen in India. In de hele communicatiestrategie wil TTA het belang van verduurzaming opnemen en benadrukken.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.