This Side Up helpt boeren aan regeneratieve landbouw met betere inkomens

Koffieteelt is over het algemeen niet duurzaam: ecologisch noch economisch. Steeds meer boeren krijgen daarom interesse in de vrijwillige ‘carbonmarkt’. Daarbij krijgen ze inkomsten uit het aanplanten van bomen en het verbeteren van hun land. Helaas gebruiken sommige grote bedrijven dit systeem voor claims over duurzaamheid met carbon credits. Zo maskeren zij eigen emissies. Koffieproducent This Side Up wil boeren hiervoor een écht regeneratief alternatief bieden.

Oprecht duurzaam en fair

Met de IMVO-voucher onderzocht This Side Up samen met hun adviseur 52Impact de mogelijkheden van satellietdata en machine learning voor koffieboeren in India. Zo werken zij aan duurzamere productie en bieden ze een alternatief voor de bio-certificering via grote bedrijven. Naast de meer klimaatbestendige productie toonde het onderzoek aan dat er ook mogelijkheden zijn voor een beter inkomen voor de boeren.

Internationalisering en kennisdeling

This Side Up testte het nieuwe systeem in India en wist met indicatoren op het gebied van klimaat, gewas en omgeving risico’s aan te tonen. Op basis daarvan werken boeren efficiënter. Bovendien is dit systeem ook toepasbaar op andere gewassen. Nu gaat This Side Up het systeem uitrollen bij meerdere leveranciers in andere landen en het rapport online delen om boeren te overtuigen van regeneratieve landbouw en bosbehoud.

De IMVO-voucher is een toegankelijke manier om ondernemers over de streep te trekken voor dit soort projecten. We zijn heel tevreden!

Lennart Clerkx en Maarten van Keulen, This Side Up

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.