The Good Roll helpt Ghanese bamboeboeren en bestrijdt ontbossing

Naar de wc gaan lijkt een dagelijkse vanzelfsprekendheid, maar dat geldt niet voor iedereen. Wereldwijd hebben miljarden mensen namelijk geen toegang tot schone en veilige toiletten. The Good Roll, fabrikant van wc-papier, doet daar iets aan: met de helft van de nettowinst bouwen ze toiletten in Afrika. En dat niet alleen: de toiletrollen die ze produceren zijn ook gemaakt van 100% gerecycled Europees papier.

CO2-waardes in kaart brengen

The Good Roll breidt deze duurzame missie graag uit en deed daarom onderzoek. Specifiek ging hun interesse uit naar de hoeveelheid CO2 die specifieke bamboeplanten in Ghana opnemen. De data gebruiken ze vervolgens weer om realistische waarden te definiëren voor koolstofkredieten.  Met koolstofkredieten compenseert een bedrijf de eigen CO2-uitstoot door op een andere manier CO2-uitstoot te verminderen (bijvoorbeeld met boslandbouw). The Good Roll gebruikte de IMVO-voucher en kreeg advies van de Ghanese wetenschapper Reginald T. Guuroh.

Een beter loon voor boeren en een schone rol

Het doel is duidelijk: ontbossing tegengaan. Want The Good Roll zet zich niet alleen in voor sanitaire voorzieningen wereldwijd. Het bedrijf vindt ook dat de productie van toiletpapier boomvriendelijker moet. Het onderzoek met de IMVO-voucher heeft duidelijkheid gegeven en The Good Roll wil nu meer bamboe gaan planten, om daar vervolgens de rollen van te maken.

Emma Lieverst van The Good Roll laat weten dat het bedrijf tevreden is met het resultaat en met de inzet van de voucher. Nu gaat The Good Roll de bamboeboeren helpen om gecertificeerd te worden, zodat de boeren extra geld kunnen ontvangen. En van de netto winst van de rollen gaat nog altijd de helft naar het bouwen van sanitaire voorzieningen in lokale community’s in Ghana. Zo blijft The Good Roll zorgen voor eerlijke ketens.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.