Tassenmerk O My Bag zorgt voor waardevolle werkgelegenheid in India

“Changing the world, one bag at the time” – het motto van tassenmerk O My Bag. Ze willen producenten in kleine community’s in contact brengen met de mondiale markt en eerlijke baankansen bieden in India. Daarom zette het bedrijf in 2021 met behulp van de IMVO-voucher een pilot voor leefbare lonen op in één van hun partner fabrieken in Kolkata, India.

Op onderzoek uit

O My Bag had de eerste stappen naar eerlijke beloning voor werknemers bij producenten al gezet. Tot nu toe lukte het al om 864 eerlijke banen te garanderen bij fabrieken in India, waar de werknemers ten minste het minimumloon verdienen.

Het volgende doel van O My Bag is een extra betaling voor productiemedewerkers in de keten, om zo bij te dragen aan leefbare lonen. Met behulp van de IMVO-voucher schakelde het bedrijf de Indiase adviseurs van Association for Stimulating Know-how (ASK) in. Lokale kennis van wetten en regels rondom salarisverhogingen en premiebetalingen was nodig, evenals een training op locatie voor de medewerkers en in de lokale taal.

Loon na werken

Voor de pilot heeft O My Bag één van hun partner fabrieken geselecteerd om het project mee uit te rollen. In samenwerking met ASK heeft de fabriek een succesvolle onboarding tot het project doorlopen en zijn alle medewerkers via een training op de hoogte gebracht over leefbare lonen. En wellicht het belangrijkste van alles: onder toezicht van ASK is het extra loon uitbetaald aan de werknemers van de producent.

Op naar meer

O My Bag gaat door met het project in India. Het bedrijf heeft in 2022 opnieuw een voucher aangevraagd voor het uitrollen van leefbaar lonen bij twee van hun andere partnerfabrieken in India. Daarnaast zet O My Bag een medewerker enquête uit bij alle producenten, waarin medewerkers gevraagd wordt naar baantevredenheid en feedback op het leefbare lonen project.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.