SweepSmart maakt gerecycled afval de norm in Indonesië

Afval als motor van maatschappelijke verandering: SweepSmart gelooft erin. Het in afvalmanagement gespecialiseerde bedrijf zag veel milieuvervuiling en erbarmelijke omstandigheden voor werknemers op stortplaatsen in India en Indonesië. Daarom werkt het bedrijf aan een afvalindustrie met positieve impact: eco-vriendelijk, een bron van banen en in dienst van lokale community’s.

Onderzoek naar meer efficiëntie 

SweepSmart deed onderzoek naar de mogelijkheden van een afvalverwerkingssysteem op het Indonesische eiland Ambon Hiervoor gebruikte het bedrijf de IMVO-voucher.  

SweepSmart had al ruime ervaring met afvalsystemen in andere landen. Er wordt gewerkt aan het opzetten van een systeem voor sortering en recycling van afval, met strategische plekken voor afvalinzameling en zogenoemde ‘community bins’.  

Afval wordt voortaan op een manier opgehaald waardoor recycling mogelijk is.

– Silvia de Vaan, SweepSmart 

Het vervolg  

Daarnaast slaagde SweepSmart erin om ook het bestuur van de stad Ambon en een lokale recycler te betrekken bij het project. Zo neemt de impact in de community toe.  

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.