Start-up aQysta versterkt positie van boeren met duurzame gemberteelt

De landbouw heeft veel kostbare middelen nodig. Denk alleen al aan water, waar deze sector wereldwijd de grootste verbruiker van is. De start-up aQysta maakt pompen op waterkracht, om het oppompen goedkoper en minder vervuilend te maken. Daarnaast helpen zij kleine boeren om een levensvatbare bedrijfsvoering op te bouwen en gewassen duurzaam te verbouwen en te vermarkten.

Gember matchen aan geschikte kopers

Gember is een voorbeeld van zo’n gewas. De populariteit van deze specerij neemt toe en aQysta werkt in Malawi, India en Nepal aan de duurzame teelt en verkoop ervan. Met de IMVO-voucher startte het bedrijf een onderzoek naar de kwaliteitskenmerken en de meest geschikte kopers voor de gember. aQysta dook het lab in voor analyse van de gember. Daarna volgden de gesprekken met potentiële kopers.

Het onderzoek was een mooie stap om boeren in Nepal mee te nemen in de processen. Zo willen we ze uiteindelijk een stabieler inkomen bieden.

Lennart Budelmann, aQysta B.V.

Actieplan voor biocertificering

Het project leverde aQysta veel kennis op: niet alleen over de markt voor duurzaam gewonnen gember, maar ook over regels rondom voedselveiligheid, biologische landbouw en het belang van traceerbaarheid. Verder keek het bedrijf naar de verschillen die er nu nog zijn tussen de huidige productiewijze en de vereisten van biocertificering van de EU. aQysta ontwikkelt een actieplan om hun gember aan deze vereisten te laten voldoen.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.