Return to Sender realiseert living wage bij Indiase leveranciers

Return to Sender committeert zich aan een leefbaar inkomen in de gehele keten. Via hun leveranciers willen zij toewerken naar een werkbaar model, voor diverse landen en productketens. Met de IMVO-voucher kon Return to Sender samen met Rainbow Collection een pilot opzetten en een toolkit ontwikkelen.

Samenwerken met een lokale partner

Return to Sender wil in meerdere landen, voor meerdere leveranciers middels een toolkit een living wage garanderen voor alle medewerkers in de gehele keten. Na een pilot leerden zij van leveranciers dat zij het als uitdaging ervaren om inkopers te informeren en overtuigen van het belang van living wages. Daarom leggen Return to Sender en Rainbow Collection samen met de Indiase NGO Ask de nadruk op een systeemveranderingsaanpak.

Belangrijkste doel: living wage op grote schaal

In de systeemsveranderings aanpak zoals Return to Sender voor ogen heeft, ondersteunen leveranciers het verhaal, rollen zij de opstart voor living wages uit en kunnen zij met een toolkit andere inkopers betrekken ook met living wage aan de slag te gaan. Dit helpt in de beweging naar hun doel: schaal bereiken en daadwerkelijk richting living wage standaarden te werken.

Systeemverandering implementeren

Met de IMVO-voucher konden Return to Sender en Rainbow Collection de toolkit implementeren bij twee Indiase leveranciers. Samen met Ask hebben zij een systeem opgezet van het vaststellen van living wage door interviews, het geven van trainingen en informeren via documenten waarmee de makers en producenten leren wat living wage echt inhoudt. Ask monitort de komende jaren dat de makers daadwerkelijk een living wage ontvangen. Return to Sender heeft naast handboeken voor overige inkopers ook informatie ontwikkeld voor hun eigen klanten en afnemers.

Geleerde lessen bundelen

Met dit resultaat kunnen steeds meer makers in de keten van Return to Sender een living wage ontvangen. De volgende stappen zijn het opschalen naar andere producenten in andere landen, met een nieuwe IMVO-voucher en het ontwikkelen van een Learned Lessons samen met Rainbow Collection.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.