Pelican Rouge helpt Rwandese koffieboeren met financiering en advies

Al sinds 1863 is Pelican Rouge actief in de koffie-industrie. En bij dit oude, van oorsprong Belgische koffiebedrijf staan waarden als duurzaamheid en inclusiviteit centraal. Ook besteedt het bedrijf aandacht aan veiligheid en de financiële positie van werknemers in de gehele keten.

Op eigen benen staan

Financiële duurzaamheid is een belangrijk begrip voor Pelican Rouge, met betrekking tot de koffieboeren in hun keten. Het begrip houdt in dat de boeren de middelen hebben om zichzelf blijvend te organiseren. Zo versterken ze ook hun eigen zelfredzaamheid. Tot nu toe gaf Selecta, het moederbedrijf van Pelican Rouge, koeien aan Rwandese koffieboeren en zorgde ook voor de medische ondersteuning voor deze koeien.

Spaarsysteem en advies voor bemesting

Nu wil Selecta de boeren zelf meer verantwoordelijkheid geven, ook voor de financiering van de dierenverzorging. Het onderzoek met de IMVO-voucher leverde een systeem op waarbij groepen boeren geld sparen. Daarnaast kwam er een labonderzoek naar de toepassing van koeienmest bij koffieplanten, met een toekomstadvies voor de boeren als gevolg. Beide successen gaan Selecta en Pelican Rouge nu verder vormgeven.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.