Pelican Rouge Coffee Roasters onderzoekt risico’s voor mensenrechten

Pelican Rouge Coffee Roasters is een bekend koffiemerk dat op talloze manieren aan hun duurzaamheidsstrategie werkt. Met ‘Responsible sourcing’ als één van hun belangrijkste pijlers. Om ook in hoogrisicolanden verantwoord koffie in te kunnen kopen, zetten zij een IMVO-voucher van MVO Nederland in voor onderzoek. Eén van de landen waar Pelican Rouge Coffee Roasters actief is, is Burundi. Het merk wil daar mensenrechtenkwesties in de keten aanpakken samen met lokale partner Succam en groene koffieleverancier Supremo.

Onderzoek naar risico's en oplossingen

Dankzij de IMVO-voucher kon Pelican Rouge Coffee Roasters onderzoeksbureau Schuttelaar & Partners een mensenrechten risicoanalyse laten doen. Daarmee hebben zij de meest prangende mensenrechten risico’s van de handelsketen van Burundi in kaart gebracht. Ook hebben zij onderzocht met welke strategische interventies Pelican Rouge Coffee Roasters deze risico’s kan beperken.

Resultaten

Als resultaat van het onderzoek heeft Pelican Rouge Coffee Roasters een ‘Suppliers Code of Conduct’ opgesteld. Hierin staan de afspraken over duurzaam sourcen van koffie die Pelican Rouge wil doorvoeren in de hele handelsketen. Belangrijk is ook om meer bewustzijn creëren bij de inkopers over duurzaam inkopen. Zij moeten verder kijken dan de inkoopsprijs en trots kunnen zijn op de producten die ze inkopen.

Ook heeft Pelican Rouge Coffee Roasters met hulp van de voucher een workshop georganiseerd waarin thema’s uit het onderzoek aan bod kwamen zoals ‘wage & gender equality’ en ‘sourcing & water treatment’. Handelspartner Succam was hier vanuit Burundi bij aanwezig door in te bellen.

De resultaten van de IMVO-voucher vormen de basis voor de aanvraag van co-financiering van FVO (Fonds Verantwoord Ondernemen). Pelican Rouge Coffee Roasters wil hiermee investeren in ‘Akawa’, een groot project in Burundi. In dit project wordt gewerkt aan de onderwerpen die Schuttelaar & Partners geïdentificeerd hebben. Via de keten zal dit project veel partijen bereiken: Succam heeft een tiental washing stations onder zich met daaronder elk een duizendtal boeren.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.