Nuts2 verbetert het inkomen van boeren met true pricing voor cashewnote

True pricing wordt steeds belangrijker bij levensmiddelen. Producenten zien dat het eerlijk en noodzakelijk is om de impact van een product te verwerken in de prijs en te vermelden aan de klant. Zo ook bij Nuts2, die cashewnoten verhandelt en lokaal verwerkt in West-Afrika; om welvaart te creëren daar waar de cashewnoot groeit. Met de IMVO-voucher hebben zij onderzoek gedaan naar de True Price van cashewnoten.

Grote ‘true price gap’

Volgens het onderzoek zou de prijs van cashewnoten zo’n 26 euro hoger moeten zijn dan de huidige marktprijs, om rekening te houden met de negatieve effecten op mens en milieu. Boeren verdienen namelijk nog benedenmaats en de productie van de noten vereist veel landgebruik.

Resultaten in de keten

Nuts2 cashewnoten hebben al een kleiner gat tussen de true price en de huidige marktprijs. Hun handelspartner Anatrans scoort namelijk beter op het sociale aspect van de True Price. De betaling aan de boeren gebeurt al op een eerlijke markconforme manier.

Er zijn ook nog dingen die beter kunnen, denk hierbij aan de grondbezetting en wat die grond oplevert. Ook moet er voldoende aandacht blijven gaan naar de veiligheid en gezondheid in de fabriek. Aangezien er veel mensen werken heeft dit impact op de True Price.

Meer biodiversiteit en profijt voor boeren

De vervolgstap is dus duidelijk: Nuts2 gaat op zoek naar manieren om de opbrengsten te verhogen. Daarvoor richt het bedrijf zich nu op bijenteelt, omdat bijen belangrijk zijn voor bestuiving van de cashewbomen. Ten minste drie bijenkorven per boomgaard kunnen de opbrengsten met zo’n 20 procent verhogen en verbeteren dus de grondbezetting. Een goede impuls voor de true price!

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.