Nine&Co dicht gat tussen loon en leefbaar loon

Kledingmerk Nine&Co is bewust van de complexiteit van textielketens. Om te leren hoe het gat tussen loon en leefbaar kan worden gedicht, willen zij dieper de keten induiken. Daarbij is het plan om een een succesvol businessmodel uit te rollen voor de leveranciers middels een pilot. Daarom is onderzoek gedaan naar de kansen in de keten.

Direct en blijvend de armoede uit

Nine&Co wil de maaksters van onze kleding echt een beter leven bieden. Met een leefbaar loon kunnen de werknemers geld uitgeven aan voedsel, water en huisvesting, maar ook onderwijs, gezondheidszorg, kleding en hopelijk ook een deel sparen.

We richten ons met onze doelstellingen bovendien niet alleen op meer salaris, we willen de werknemers ook helpen hoe ze hun salaris kunnen gebruiken en hoe ze financieel inzicht en overzicht krijgen.

Van pilot naar schaalbaar model

Met een pilot leggen we de basis voor een model om al onze producenten op een leefbaar loon te krijgen. We starten dan met de grootste producenten en willen dit uiteindelijk uitrollen naar alle producenten. Onze grootste uitdagingen hierbij zijn de juiste personen te vinden om contact mee te leggen en hen het doel en de achtergrond van het project duidelijk te maken en hen mee te nemen on onze ambitie. Via MVO Nederland kwamen we na onze IMVO-voucher aanvraag in contact met Lana Buunk en Dieuwertje Damen van de Rainbow Collection om ons te helpen de pilot vorm te geven en hier een model van te maken.

Centraal in dit model staat de personalisatie per producent. Denk daarbij aan betalingssystemen per bedrijf vormgeven en het uitrollen van trainingen. Dit traject wees bovendien uit dat er nog werk te verzetten is.

Inzicht in de textielketen

In 2020 hebben we een pilot bij de eerste twee producenten gedraaid… met succes! Met beide producenten hebben we een betalingssysteem doorgewerkt wat voor hen goed werkt, inzichtelijk en veilig is.

De primaire dataverzameling in India en Turkije moeten we nog verbeteren. Zo worden in India ook cash betalingen gedaan die niet aangegeven zijn bij het onderzoek. Kortom, dankzij ons model identificeren we ook verbeterpunten.

Het resultaat van deze pilot is een werkbaar model dat we ook de andere afnemers van onze producenten benaderen om dit project ook uit te rollen.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.