NGN helpt en onderwijst insectentelers in Nigeria

Is het eten van insecten de toekomst? Het antwoord op die vraag is nog onzeker, maar bij New Generation Nutrition zijn ze er in ieder geval op voorbereid. Zij doen onderzoek naar insecten als voedselproduct, voor zowel dieren als mensen.

NGN ontwikkelt de producten en helpt ondernemers die bijvoorbeeld een kleine ‘insectenboerderij’ willen opstarten. Met richtlijnen en standaarden kunnen ondernemers duurzaam geproduceerde eiwitproducten op de markt brengen, zowel lokaal als voor de export. 

Het onderzoek 

NGN onderzocht met de IMVO-voucher de mogelijkheden voor de insectenindustrie in Nigeria. Uit samenwerking met de HAS University of Applied Sciences volgde het advies om met lokale overheidsinstanties afspraken te maken over insecten als goedgekeurd ingrediënt voor veevoer. Het idee is dat insectenboeren daarmee toegang krijgen tot de markt. 

Resultaten en vervolg 

New Generation Nutrition heeft nu gezorgd voor een organisatie van boeren die zich met insecten bezig houden. Daarnaast gaat de organisatie boeren adviseren die dit ook willen doen. Verder komt er samenwerking met de overheid voor wetgeving op het gebied van insectenteelt.  

Marian Peters, CEO van NGN, is absoluut blij met de voucher. Volgens haar was het advies wat NGN en lokale partners met de voucher verkregen essentieel om de Nigeriaanse insectenindustrie te laten groeien. 

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.