Meds2Go ontwikkelt duurzame en herbruikbare koelboxen voor medicijnen

Sommige medicijnen zijn temperatuurgevoelig en moeten tussen 2-8 °C bewaard worden, anders verliest het zijn werking. Tegenwoordig wordt nog steeds de helft van alle bezorging gedaan met kartonnen oplossingen die na één keer gebruik weg worden gegooid. Daarom heeft Meds2Go herbruikbare koelers ontwikkeld om de temperatuur op peil te houden tijdens transport. Natuurlijk heeft een herbruikbare koeler wel extra milieu impact tijdens het produceren en vanwege het retourproces. Daarom deed Meds2Go met de IMVO-voucher onderzoek naar de efficiëntie ervan.

Coolers versus karton

De centrale vraag van het onderzoek luidde: na hoeveel verzendingen is ons product duurzamer dan het gebruik van kartonnen dozen? Met behulp van een speciale tool wist Meds2Go een complete levenscyclusanalyse te maken van haar eigen herbruikbare koeler en de kartonnen oplossing van concurrenten. Verder maakten ze een levenscyclusanalyse voor zowel gebruik in de VS als in Nederland.

Herbruikbaar of niet: antwoorden op de vragen

Het antwoord op de eerste vraag is dat de cooler bij het vijfde gebruik duurzamer is dan gebruik van single-use kartonnen oplossingen. De volgende stap in het onderzoek richt zich nu op de levensduur en de componenten die zich lenen voor hergebruik. Dit wordt de basis voor tests in de praktijk.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.