Lingeriebedrijf Marlies|Dekkers verduurzaamt keten in China

Modebedrijf Marlies|Dekkers verduurzaamt de eigen keten door de levens van vrouwelijke arbeiders in Chinese fabrieken te verbeteren. Daarvoor is onder meer onderzoek gedaan naar hun omstandigheden én naar hoe deze het zouden kunnen worden verbeterd middels onderhandelingen en trainingen. Benieuwd wat dit onderzoek voor deze dames oplevert?

Analyse van de arbeidsomstandigheden

Hoewel de ambitie voor het ‘Female Empowerment’ project groot is, richt Marlies|Dekkers zich vooralsnog op een enkele pilot met één Chinese partner. Deze fabrikant staat open voor verbetering en erkent dat er nog veel winst te behalen valt. Als start van de pilot is een werknemersenquête uitgegaan. Hiervoor is gebruik gemaakt van een QR-code voor betere anonimiteit en om de betrouwbaarheid van de data te garanderen.

Resultaten

Ondanks het risico op manipulatie van de data zijn er interessante punten naar voren gekomen uit het onderzoek, waar Marlies|Dekkers en de Chinese Fabrikant mee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling, groei in salaris en doorgroeimogelijkheden van de vrouwen liggen nog veel kansen voor verbetering.

Vervolgstappen

Het trainingsprogramma dat op dit moment ontwikkeld wordt en rond het eind van dit jaar zal worden gestart, heeft als doel om de vrouwen meer grip te geven op hun hun leven. Indien het onderzoek en het programma succesvol blijken, hoopt het verantwoorde lingeriebedrijf hun impact te vergroten door uit te breiden naar de rest van de keten.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.