Koffieveranderaar Wakuli werkt aan regeneratieve productie

De koffie-industrie wakker schudden en vernieuwen: dat is de missie van Wakuli. Het bedrijf zet in op eerlijke prijzen voor boeren en ontleent haar naam ook aan het woord voor boeren in het Swahili (wakulima). Wakuli zet daarnaast in op verduurzamen en gebruikte de IMVO-voucher, met als vraag: hoe kan onze Braziliaanse productiepartner Coopervass overstappen naar regeneratieve productiemethodes?

Cursus en materiaal voor regeneratieve landbouw

Regeneratieve productie gaat verder dan biologische of duurzame landbouw, die erop gericht is om schade zo klein mogelijk te houden. Bij regeneratief houd je volledig rekening met natuurlijke processen en zorg je ook voor ecologische winst. Dat integreer je niet zomaar binnen een bedrijfsvoering. Daarom faciliteerde Wakuli onder andere een cursusweek en ontwikkelden ze materiaal voor boeren, zodat zij zelfstandig vooruit kunnen.

Vervolg met pilots

Hierna is het tijd voor het praktische werk. Wakuli gaat op minstens 8 farms A/B-testen uitvoeren als pilots. Ook gaat Coopervass de benodigde ingrediënten voor compost en meststof opnemen in het assortiment en krijgen ze aanbevelingen om chemische meststoffen en pesticiden te vermijden. Tot slot onderzoekt Wakuli of de boeren die regeneratief werken een steuntje in de rug kunnen krijgen met winstdeling.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.