Johnny Cashew haalt eerste Oost-Afrikaanse fairtrade cashewnoten naar Nederland

Tanzaniaanse ketens van cashewnoten laten zich kenmerken door veel schakels en weinig duidelijkheid. In zulke ketens met weinig transparantie zijn het vaak de kleine partijen aan het begin, die aan het kortste eind trekken. Ook in Tanzania, waar de financiële situatie van veel boeren nijpend is. Dat kan anders, vinden ze bij Johnny Cashew. Met behulp van de IMVO-voucher deden zij onderzoek naar de mogelijkheden voor het opzetten van een kortere keten, waardoor meer geld terechtkomt bij de boeren en hun communities.

Onderzoek

Met ondersteuning van lokale consultants startte Johnny Cashew het project. De eerste stap was het verzorgen van trainingen voor de boeren om in aanmerking te kunnen komen voor een Fairtrade certificering. Erna ging Johnny Cashew aan de slag met het leefbaar inkomen van de boeren en arbeiders in hun keten. Hiervoor is onderzoek gedaan naar het inkomen dat nodig is om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden in Tanzania. Daarna is er een plan opgesteld om te zorgen dat de arbeiders en boeren altijd een leefbaar inkomen ontvangen. Ten slotte is er een LCA van de cashewnoten uitgevoerd.

Resultaten

Nu brengt Johnny Cashew fairtrade gecertificeerde cashewnoten uit Oost-Afrika in Nederland op de markt. De resultaten van de LCA hebben daarnaast gezorgd voor een helder inzicht in de impact van de keten op milieu. Dit zorgt voor belangrijke aangrijpingspunten voor toekomstige verbeteringen.

Het heeft ons in staat gesteld om meer over de keten te leren en deze te certificeren, twee elementen die cruciaal zijn in onze fase als bedrijf.

Johnny Cashew

Vervolgstappen

Op korte termijn zal de focus van Johnny Cashew vooral liggen op het implementeren van het leefbaar inkomen van de boeren en arbeiders. Daarna plant het bedrijf aan de slag te gaan met het terugdringen van de CO2-impact van de keten. Ten slotte wil Johnny Cashew effecten van de Fairtrade certificering op de voet blijven volgen, om te laten zien wat een duurzame, Fairtrade gecertificeerde keten voor ondernemers kan betekenen.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.