Inproba gaat voor een eerlijke en duurzame keten van chilipepers

De slogan van Inproba is niet voor niets ‘Eerlijk Oosters’. Het bedrijf brengt oosterse producten op de Nederlandse markt op een duurzame en eerlijke manier. De beschikbare strategische leveranciers van de huidige chilipepers zijn 100% Rainforest Alliance gecertificeerd. Dat houdt in dat de teelt en verwerking duurzaam en dier- en milieuvriendelijk gebeurt. En dat de medewerkers veilig kunnen werken en bovendien een eerlijk loon ontvangen.

Twee vliegen in één klap met duurzame chilipepers 

Inproba streeft ernaar om volledig te werken met strategische leveranciers. Ze gebruikten de IMVO-voucher om de mogelijkheden te onderzoeken voor duurzaam geteelde chilipepers in Malawi. Het vooronderzoek is afgerond en de kansen en uitdagingen zijn in kaart gebracht. In de volgende fase van het onderzoek zal duidelijk worden wat de vereisten zijn om binnen 1-2 jaar alle lokale ketenactoren zoals boeren, tussenpersonen, verwerkers en exporteurs bij elkaar te brengen met als doel het leveren van ruwe sambal aan Inproba. Inproba kan zo bijdragen aan een hoger inkomen voor honderden boeren en armoede en honger kunnen zo bestreden worden. Bovendien zal er opslag van CO2 gaan plaatsvinden via een agroforestry invalshoek.  

De mogelijkheden in Malawi zijn heel goed en de samenwerking met het ontwikkelingsbureau lijkt hoopvol.

– Esther Stuivenberg, Inproba 

Resultaten: een duurzame keten die leidt naar de markt

Door het genereren van de vraag naar grondstof (ruwe sambal) vanuit Inproba kan het bedrijf er in samenwerking met het Duitse GIZ en de lokale ketenactoren voor zorgen dat er binnen 1-2 jaar een chilipeper waardeketen op schaal kan worden opgezet.  

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.