Importeur en distributeur Gloe & Zeitz onderzoekt bananenbloesem als alternatief voor vis

In steeds meer vegetarische gerechten is het een trend: het gebruik van bananenbloesem, het hart van de paarse bloem die onderaan bananentrossen groeit. Dit ingrediënt staat erom bekend een goede vleesvervanger te zijn met een visachtige textuur. Gloe & Zeitz wilde weten welke andere waardeketens ze kon ontwikkelen van het restafval. Daarbij wilde het bedrijf de rol van vrouwen in dit proces te versterken. Met behulp van de IMVO-voucher ging Gloe & Zeitz aan de slag.

Van restafval naar bron van mogelijkheden

De bloesem van de lokale Oegandese bananenplant ‘matoke’ werd de winnaar. Deze voedzame bananenplant is al erg populair in Oeganda. De bloesems worden vaak gezien als restafval en juist daarom vormen ze een interessant bijproduct. Het vereist wel wat training om de bloesems op het juiste moment te oogsten. Volgens Gloe & Zeitz liggen in deze industrie ook interessante kansen voor vrouwen en jongeren.

Nog meer mogelijkheden

Business Lab Uganda ontwikkelt nu de visachtige, gepekelde bananenbloesem in blik en Gloe & Zeitz kijkt ernaar uit om dit product als eerste op de markt te brengen.  En daar blijft het niet bij: het bedrijf wil experimenteren met bananenbloesem in blokjes om nog meer alternatieven aan te bieden voor gefrituurde vis. Ook staat vervolgonderzoek op de planning naar bloesems die nog beter geschikt zijn als vleesvervanger.

De voucher van IMVO

Gloe & Zeitz heeft veel onderzoek gedaan en advies ingewonnen bij internationale experts. Het bedrijf kon de IMVO-voucher dus goed gebruiken en raadt deze ook aan voor andere ondernemers. De samenwerking die Gloe & Zeitz kon aangaan dankzij het gebruik van de voucher is volgens het bedrijf “snel, inhoudelijk en plezierig”.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.