Groenendijk voert levenscyclusanalyses uit voor duurzamere werkkleding

Steeds meer bedrijven voeren levenscyclusanalyses uit voor hun producten of diensten. Zo berekenen ze in welke mate een product belastend is voor milieu en klimaat, van productie tot recycling. Naast zo’n analyse van de milieu-impact nemen de bedrijven ook vaak sociale factoren mee. Zo ook Groenendijk, producent en leverancier van bedrijfskleding, schoenen en PBM’s.

Vragen voor de partners 

Het team van Groenendijk startte met de IMVO-voucher een onderzoek om de vereiste data voor een levenscyclusanalyse (LCA) te bepalen. Groenendijk stelde een lijst met meer dan tweehonderd vragen op voor toeleverende partners in de keten. Vanaf productie (tier 1) tot de ruwe grondstof (tier 4) en alle stappen er tussen, werd er informatie verzameld over de milieu impact in de keten. Voor twee producten wist Groenendijk een betrouwbare LCA op te stellen. 

LCA voor alle producten 

Na dit succes is Groenendijk vastberaden om op termijn het gehele eigen productie assortiment te screenen met LCA’s. Per productcategorie heeft het bedrijf ook al doelstellingen vastgesteld. Net als bij de andere LCA’s gaat Groenendijk de speciaal voor textiel bedoelde bAwear-tool gebruiken en samenwerken met Tex Tracer. Tot slot komt er een ESG-dashboard om de impact van verschillende producten te kunnen vergelijken, op basis van de uitgevoerde pilot.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.