Gran Jardin zorgt voor extra inkomsten uit Moringabomen voor Colombiaanse boeren

Niet alle boeren in Colombia verdienen genoeg om te kunnen investeren in hun bedrijf. Om extra inkomen te genereren cultiveren enkele boeren Moringabomen in de regio Becerril. De Moringabomen hebben bladeren met een geneeskrachtige werking en zijn rijk aan eiwit. Bovendien hebben de bomen een positief effect op de biodiversiteit. Het lukt de boeren echter nog niet om dit gewas rendabel te verbouwen door een gebrek aan kennis en kapitaal. Daarom startte een Nederlandse organisatie een initiatief om de boeren te helpen met het opzetten van een nieuw businessmodel.

Onderzoek

Door de methodes en de schaal van de huidige productie van de boeren, zijn de inkomsten uit de Moringabomen nog gering. Het project van de Nederlandse organisatie Gran Jardin richt zich daarom op het verenigen van deze boeren in een coöperatie én op het professionaliseren van hun technieken. Hierdoor ontstaan schaalvoordelen, maar ook mogelijkheden om de onderhandelingspositie tegenover kopers te versterken. Ten slotte heeft de organisatie marktanalyse laten doen, waarbij in detail is gekeken naar welke Moringa eindproducten passen bij welke marktsegmenten in Nederland en in andere delen van Europa.

Resultaten

Het onderzoek heeft voor een nieuwe visie van de Colombiaanse boeren gezorgd. Er zijn trainingen gegeven om de boeren te leren hoe een coöperatie functioneert en hoe zij hiervan kunnen profiteren, wat ertoe zal leiden dat de boeren op korte termijn de coöperatie zullen opzetten. Het marktonderzoek dat is uitgevoerd liet zien dat naast diervoeder, mogelijk ook interessante kansen liggen op de markten voor eiwitrijke producten voor mensen. Er zijn monsters van het plantaardige eiwit gestuurd naar grote voedselproducenten in Europa.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.